Брисел бесан због прекида Споразума о житу, али не наводе колико хране заиста стигне до угрожених

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да су повучене безбедносне гаранције које су биле дате бродовима за превоз украјинских житарица

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен огласила се поводом укидања Споразума о житу.

"Оштро осуђујем цинични потез Русије да укине Иницијативу за црноморско жито, упркос напорима УН и Турске", навела је Фон дер Лајен на Твитеру.

Како је написала, ЕУ ради на сигурном обезбеђивању хране за угрожене у свету, али није навела да само два одсто хране из Украјине заиста стигне до угрожених земаља.

"Европска унија ће наставити да доноси пољопривредне прехрамбене производе из Украјине и на глобална тржишта", навела је председница Европске комисије, али није навела којим путем ће то Брисел учинити.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да су повучене безбедносне гаранције које су биле дате бродовима за превоз украјинских житарица из три украјинске луке у Црном мору.

На снази је поново такозвани "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, укида се морски коридор, а распушта се заједнички координациони центар у Истанбулу, додало је Министарство спољних послова Русије..

МСП даље истиче да, када је споразум о житу, од пет услова који су били обећани Москви, од јула прошле године па до данас, није испуњен нити један од њих.

О томе шта је обећано Москви, а није испуњено прочитајте у одвојеном тексту.