Свет

Кијев жели да настави да испоручује жито без Русије

Владимир Зеленски поручио да се Кијев нада да ће наставити испоруке жита преко Црног мора, без учешћа Русије
Кијев жели да настави да испоручује жито без Русијеwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko/Keystone Press Agency

Кијев се нада да ће наставити испоруке жита преко Црног мора без учешћа Русије и чека званичну потврду спремности Уједињених нација и Турске, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски, а цитирао га је његов портпарол Сергеј Никифоров на друштвеним мрежама, преносе "РИА Новости".

Зеленски је подсетио да су првобитно постојала два споразума о житу: један између Украјине, Турске и УН, а други између Русије, Турске и УН. Он истиче да Русија раскида споразум са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а не са Украјином.

"Нисмо имали никакве договоре са Русијом. Наложио сам нашем Министарству спољних послова да припреми наше званично обраћање УН и Турској да мени као председнику Украјине одговоре да су спремни да наставе нашу иницијативу", рекао је Зеленски у интервјуу афричким новинарима.

Заменик представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански саопштио је да је одлука о извозу жита - коначна, нема више преговора.Русија је послала писмо међународној поморској организацији са упозорењем да завршетком споразума о житу повлачи раније издате гаранције за безбедност пловидбе.

Русија је данас обавестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу споразума о житу. То значи да се повлаче руске гаранције за безбедност пловидбе и прекида поморски хуманитарни коридор у северозападном Црном мору, а на овом подручју се враћа режим привремене опасности за пловидбу.  Без учешћа Русије, од 18. јула се укида Црноморска иницијатива за жито.

image