Русија

Ердоган: Верујем да Путин жели продужетак Споразума о житу

Захваљујући том споразуму спречена је прехрамбена криза у многим најсиромашнијим земљама, истакао је турски председник у Истанбулу
Ердоган: Верујем да Путин жели продужетак Споразума о житуwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да планира да са руским председником Владимиром Путином разговара о наставку споразума о житу, наводе "РИА Новости". Ердоган је то изјавио након што је портпарол руског председника Дмитриј Песков казао да Споразум о житу истиче данас и тиме престаје да важи, али чим буде испуњен део договора који се тиче обавеза према руској страни, Русија ће се вратити његовој примени.

"Ова иницијатива, која постоји већ годину дана ушла је у историју као дипломатска победа. У оквиру овог договора је испоручено више од 33 милиона тона производа. Захваљујући томе, у многим најсиромашнијим земљама спречена је прехрамбена криза", истакао је турски председник у Истанбулу пред полазак на турнеју по земљама Персијског залива.

"Верујем да упркос данашњим најавама из Руске Федерације, мој пријатељ председник Путин жели да настави спровођење тог хуманитарног моста", истакао је Ердоган.

"Надам се да ће бити прилике да се разговара о овом, као и многим другим питањима током личног састанка са Путином у нашој земљи у августу", казао је Ердоган.

Претходно је Путин, у разговору са колегом из Јужне Африке Сирилом Рамафозом, рекао да нису уклоњене препреке за извоз руске хране и ђубрива, како је првобитно договорено. Председник Русије је истакао да главни циљ споразума, снабдевање житом најсиромашнијих земаља, укључујући и оне на афричком континенту, није остварен.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Координацију саобраћаја пловила води Заједнички координациони центар у Истанбулу.

Путин је истакао да Запад највећи део украјинског жита извози у сопствене државе, а не у сиромашне афричке земље. Меморандум Русија-УН, као део споразума, осмишљен на три године – предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива, повезивање Руске пољопривредне банке на СВИФТ банкарски систем, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и релевантних услуга, поправку цевовода за амонијак "Тољати-Одеса" и низ других мера. Као што је наведено у Москви, ове ставке договора нису испуњене.

image