Које државе ће највише погодити крај Споразума о житу?

Цене жита на светским тржиштима би могле "колосално да порасту", каже извор из Анкаре

Европска унија, Кина и Турска највише ће бити погођене прекидом Споразума о житу, изјавио је извор из Анкаре за ТАСС.

"Уколико Споразум о житу буде заиста и потпуно отказан, цене жита на глобалном нивоу ће доста порасти. Највише ће бити погођене државе ЕУ, посебно Немачка, али и Кина и Турска, јер су ове земље добиле највећи део извезеног жита", додаје извор.

Према његовим речима, цене жита на светским тржиштима би могле "колосално да порасту".

"То ће бити велики проблем. Затварање житног коридора ће постати велики проблем и за Украјину, која треба да извози храну. Што се тиче сиромашних афричких држава, оне ионако нису добиле много жита преко коридора. Ситуација у Африци ће се погоршати, али не тако приметно и критично, као на пример у Европској унији", напомиње.

Споразум о житу потписали су у јулу прошле године Русија, Украјина, Турска и Уједињене нације, а гарантовао је сигуран извоз житарица из три украјинске луке уз помоћ извоза руског жита и ђубрива. Он је већ три пута продужен, а Москва је у више наврата изражавала забринутост да други део споразума није спроведен. Из Кремља је такође саопштено да већина извезеног украјинског жита није на крају стигла до најсиромашнијих земаља.

Руско Министарство спољних послова данас је саопштило да су повучене безбедносне гаранције које су дате бродовима за превоз украјинских житарица из три украјинске луке у Црном мору. Ово саопштење уследило је након што је портпарол Кремља Дмитриј Песков објавио "да Споразум о житу од данас више није на снази". 

На снази је поново такозвани "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, укида се морски коридор, а распушта се и заједнички координациони центар у Истанбулу, додало је министарство.

МСП даље истиче да, од пет услова који су били обећани Москви у оквиру Споразума о житу, од јула прошле године па до данас није испуњен ни један од њих. Убрзо након што је Кремљ јутрос саопштио да споразум о житу и званично престаје да важи, цена пшенице порасла је за више од три одсто.