Свет

Пресипање из шупљег у празно: Тајвански остарели "јастребови" крећу пут Украјине?

Американци наводно планирају да откупе стари ракетни систем ХОК и испоруче га Кијеву како би попунили украјинске опасно исцрпљене залихе пројектила
Пресипање из шупљег у празно: Тајвански остарели "јастребови" крећу пут Украјине?Getty © Chung Sung-Jun / Staff

Сједињене Америчке Држве би могле да пошаљу Кијеву ракете земља-ваздух које су претходно испоручене Тајвану, како би подигле изгледе украјинске офанзиве, пише "Ејжа тајмс".

Портал "Ворзон" је овог месеца известио да америчка влада планира да откупи недавно "пензионисане" ракетне системе "хок" (јастреб) од Тајвана које би САД потом пребациле у Украјину.

Вашингтон је демантовао извештај, али "Ворзон" подсећа да је у новембру 2022. америчка војска доделила "финансијска средства за сређивање ракета ПВО 'хок' за укључивање у будуће председничке пакете помоћи" као део већег пакета помоћи који се плаћа преко Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ).

Портал наводи да је америчка војска у фебруару саопштила да ће откупити две јединице противваздушне одбране "хок" средствима УСАИ, не наводећи одакле.

Тајван је први пут купио "хок" 1960-их и повукао последњи део система у јуну 2023. године, при чему је његов побољшани "хок" (И-хок) најбоље одржаван и најлакше преносив у Украјину.

image