Свет

"Њујорк тајмс": Украјинци морају да мењају стратегију због великих губитака

Процењује се да је уништено и до 30 одсто "бредлија" и "леопарда" који су коришћени у борбама
"Њујорк тајмс": Украјинци морају да мењају стратегију због великих губитака© Tanjug/AP Photo/Libkos

Током прве две недеље дуго најављиване контраофанзиве, Украјинци су изгубили око 20 одсто западног наоружања, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на европске и америчке изворе. Тај број укључује и тенкове и оклопне транспортере.

Према анализи војног портала "Орикс", који прати губитке украјинске технике, процењује да је уништено близу трећине "бредлија" које је Украјина до сада добила. Губици су слични и када је реч о немачким тенковима "леопард", наводи "Њујорк тајмс".

Губици су у наредним недељама пали на десетак одсто, тврде званичници, пре свега зато што су Украјинци променили тактику и престали су да "срљају" у руска минска поља.

Ипак, те "добре вести" само маскирају суморну истину, наводи амерички лист. Губици су смањени зато што је читава контраофанзива успорила - или се чак потпуно зауставила - пошто се Украјинци муче да савладају моћну руску одбрану.

Један украјински војник је рекао за "Њујорк тајмс" да је његова јединица дроном снимила најмање шест оклопних возила која су се нашла на удару руске артиљерије јужно од градића Велика Новосилка и да су "сви уништени".

Русија је имала више месеци да добро припреми одбрамбене линије, које су ојачане минским пољима и противтенковским замкама, док их надлећу руски дронови и хеликоптери. Због тога не изненађује што су Украјинци претрпели значајне губитке током првих неколико недеља контраофанзиве, наводи њујоршки лист.

Украјински председник Владимир Зеленски недавно је признао да је контраофанзива "привремено паузирана", критикујући западне земље што не шаљу оружје и муницију довољно брзо.

И Американци су признали да дејства украјинске војске не дају жељене резултате, али да се надају да би напредак могао да се убрза када Кијев буде почео да користи касетну муницију добијену од Вашингтона.

Посебан проблем представљају пространа поља јужне Украјине, где се воде најжешће борбе. На том делу фронта амерички транспортери "бредли" редовно завршавају као жртве руских мина, наводе украјински војници.

"Звони вам у ушима и ствари (у кабини) лете на све стране" - тако је своје искуство описао један украјински војник, који је преживео експлозију мине. Ипак, "бредлији" чешће завршавају потпуно уништени и пре него што дођу до саме линије фронта.

image