Свет

Кисинџер: САД и Кина не треба да буду противници

Ако избије рат између две земље , то неће донети бољитак ни једној страни, изјавио је бивши амерички секретар
Кисинџер: САД и Кина не треба да буду противнициwww.globallookpress.com © Daniel Vogl/dpa

Ни САД ни Кина не могу приуштити да се међусобно доживљавају као противници, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер на састанку са кинеским министром одбране Ли Шангфуом у Пекингу, преносе "РИА Новости".

"У данашњем свету изазови постоје заједно са могућностима. Кина и САД треба да превазиђу неспоразуме, да коегзистирају мирно и избегавају конфронтације. Историја и пракса стално показују да ни САД ни Кина не могу себи да приуште да буду противници", изјавио је Кисинџер, а цитира га кинеско Министарство одбране.

Он је такође приметио да ако избије рат између две земље, то неће донети добро никоме.

"Обе стране треба да покажу мудрост, раде и развијају се заједно. Армије две земље треба да јачају сарадњу. Неопходно је уложити напоре ради постизања позитивног развоја односа две земље и одржавања мира и стабилности широм света", закључио је Кисинџер. 

Кинески министар је са друге стране истакао да "неки људи на америчкој страни нису успели да се крећу у истом смеру као и кинеска страна, што је довело до тога да односи две државе буду на најнижој тачки од успостављања дипломатских односа", наводи се у саопштењу кинеског Министарства одбране.

"Увек смо били посвећени изградњи стабилних, предвидљивих и конструктивних кинеско-америчких односа" истакао је кинески министар и додао да се нада да ће две земље радити на спровођењу договора шефова две државе и заједнички промовисати развој односа две војске.

image