Свет

Кисинџер: Сукоб у Украјини почео због жеље Кијева да постане чланица НАТО-а

Покушај САД да од Украјине направи чланицу Северноатлантске алијансе био је озбиљна грешка, сматра Кисинѕер, која је довела до садашњег сукоба
Christoph Soederwww.globallookpress.com

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер сматра да Украјина не треба да покушава да врати Крим, јер би то могло негативно да утиче на цео свет, преноси "Волстрит џорнал".

"За Русију би губитак Севастопоља, који никада у историји није био украјински, био толики ударац да би интегритет државе био угрожен. Мислим да је то непожељно за цео свет", рекао је он у интервјуу за "Волстрит џорнал".

Крим је постао руски регион у марту 2014, након референдума одржаног после државног удара у Украјини. Украјина сматра Крим својом "привремено окупираном територијом", а многе западне земље по овом питању подржавају Кијев.

Руководство Русије је више пута изјавило да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

Жеља САД да Украјину учини чланицом НАТО-а била је "озбиљна грешка", која је довела до садашњег сукоба, рекао је бивши амерички државни секретар и саветник за националну безбедност Хенри Кисинџер, у интервјуу за "Волстрит џорнал" објављеном у петак.

Према његовим речима, Русија је вековима имала значајан утицај у региону, али је њен став према Европи био амбивалентан, с обзиром на то да је Русија била заинтересована да негује везе са Европом, али је била опрезна због претњи које долазе са Запада.

Кисинџер сматра да је управо та амбивалентност довела до сукоба у Украјини.

"Мислим да је понуда да се Украјина прими у НАТО била тешка грешка која је довела до овог рата", сматра Кисинџер.

Кисинџер је додао да је Бајденова администрација урадила "многе ствари" како треба. "Подржавам их у Украјини", рекао је он.

"Из моје перспективе, рат у Украјини је добијен, у смислу спречавања руског напада на савезничке државе у Европи", рекао је Кисинџер.

Што се тиче питања Тајвана, додао је Кисинџер, требало би задржати статус кво овог острва, избегавајући сукоб са Кином.

Кисинџер у суботу, 27. маја, прославио стоти рођендан. Он је једини званичник у историји САД који је био државни секретар и саветник предесдника за националну безбедност. Сматра се да је "патријарх америчке дипломатије", вођен прагматизмом у спољнополитичким питањима, који је играо кључну улогу у обликовању политике Вашингтона у многим питањима.

image