Свет

Пољска агенција ПАП: О новом пакету санкција Русији можда већ у среду

Амбасадори ЕУ би могли да одлуче да прошире санкције Русији 19. јула
Пољска агенција ПАП: О новом пакету санкција Русији можда већ у средуGetty © Sean Gallup / Staff

Амбасадори земаља чланица ЕУ у Европској унији у среду би могли да одлуче да прошире санкције против Русије, преноси пољска новинска агенција ПАП, позивајући се на извор у ЕУ.

"У среду ће на састанку амбасадора земаља чланица при ЕУ вероватно бити донета одлука да се санкције Русији прошире додавањем нових лица и ентитета на листе санкционисаних", наводи ПАП.

"Листа санкција ће вероватно бити проширена на више од десет уноса. Реч је о појединцима и организацијама одговорним за ширење дезинформација", појашњава агенција земље која је један од најватренијих савезника Украјине.

Претходни, 10. по реду, пакет санкција Русији Европска унија је увела 25. фебруара. Такође је проширила извозно-увозна и лична ограничења, увела нове забране рада руских медија. Европска комисија је 10. пакет санкција проценила на 11,4 милијарде евра.

Након увођења 10. пакета, под санкцијама ЕУ нашло се 1.473 појединца и 207 организација.

Запад је појачао санкције на Русију због Украјине, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи и Сједињеним Државама, подсећају "РИА Новости".

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

image