Русија

Упркос санкцијама: Руска пољопривредна банка се враћа у СВИФТ банкарски систем?

"Ројтерс" преноси да је у питању покушај да се спаси Црноморски споразум о житу
Упркос санкцијама: Руска пољопривредна банка се враћа у СВИФТ банкарски систем?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Европска унија разматра да обнови повезивање Руске пољопривредне банке са глобалном финансијском мрежом СВИФТ иако се налази под санкцијама.

"Ројтерс" преноси да је у питању покушај да се спаси Црноморски споразум о житу. Људи упознати са приликама, рекли су да би европски блок могао поново да повеже подружницу "Росселкхозбанк", великог руског пољопривредног зајмодавца специјализованог за позајмице житарица и ђубрива.

Према извештајима, план је предложила Москва кроз неуспешне преговоре УН.

Агенција подсећа да је "Росселкхозбанк" искључена из СВИФТ-а због западних санкција Русији у вези са Украјином.

Поновно повезивање било је међу условима Москве да продужи уговор о извозу украјинског и руског жита, формално познат као Црноморска иницијатива за жито. Аранжман су првобитно посредовале УН и Турска и потписан је у јулу 2022, али би требало да истекне 18. јула.

Москва је прошле недеље саопштила да не види основ за продужење споразума јер не испуњава циљеве усмеравања жита ка сиромашним земљама, као и због тога што обавезе према Русији нису испуњене.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш предложио је руском председнику Владимиру Путину да Москва пристане да продужи уговор о житу у замену за делимичан приступ СВИФТ-у.

Гутереш је наводно одговорио Москви да продужи споразум на неколико месеци, како би Бриселу дали времена за акцију.

image