Свет

Сукоб Русије и Украјине бацио сенку на Самит Г20: Без заједничког саопштења

САД, Велика Британија, Немачка и Француска залагале су се за чврсту осуду Русије због сукоба у Украјини, док су се Русија и Кина успротивиле таквом потезу
Сукоб Русије и Украјине бацио сенку на Самит Г20: Без заједничког саопштењаGetty © Yawar Nazir / Stringer

Дводневни самит креатора економске и финансијске политике из Г20, односно дружине 20 најразвијенијих нација, прошао је без сагласности око Украјине.

По завршетку самита у Индији није објављено ниједно заједничко саопштење, потврдили су домаћини овог скупа.

"Сви министри финансија Г20 и гувернери централних банака сложили су се са параграфима 1, 4 и параграфима 6 до 26, као и анексима 1 и 2", наведено је после састанка.

Током председавања Самитом Г20, Индија се надала да ће бити постигнут консензус о реформама за мултилатералне банке, као и да ће се увести глобални принципи за криптовалуте, и на крају, али не мање битно - убрзати решавање дужничке кризе сиромашних земаља, преноси Ројтерс.

Међутим, сукоб Русије и Украјине, како наводе, бацио је "велику сенку на глобалне дипломатске процесе".

Већина западних земаља, укључујући САД, Велику Британију, Немачку и Француску, залагала се за чврсту осуду Русије због сукоба у Украјини, док су се Русија и Кина успротивиле таквом потезу, предочио је неименовани индијски званичник.

Због тога Индија, као земља домаћин, није саставила финално саопштење прихватљиво за све учеснике самита, указао је овај индијски званичник.

image