Свет

Кина бојкотује скуп Г20 у Кашмиру: Против смо састанка на спорној територији

Састанак групе за туризам Г20 организован у спорном региону
Кина бојкотује скуп Г20 у Кашмиру: Против смо састанка на спорној територијиGetty © Yawar Nazir / Stringer

Кина ће прескочити предстојећи догађај Г20 у хималајској држави Џаму и Кашмир коју контролише Индија, изјавио је у портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Кина се одлучно противи одржавању било каквог облика састанака Г20 на спорној територији. Нећемо присуствовати таквим састанцима", рекао је Ванг новинарима.

Индија, која је ове године домаћин председавања Г-20, организовала је низ састанака широм земље уочи самита лидера у септембру.

Јужноазијска нација одржаће састанак радне групе за туризам у Сринагару од 22. до 24. маја, први велики међународни догађај у региону откако су Џаму и Кашмир изгубили посебан статус 2019. године, наводи "Блумберг".

Саопштење из Кине долази и након што је Пакистан осудио Индију због одржавања догађаја у спорном региону. Односи између Њу Делхија и Исламабада остали су хладни дуги низ година. Раније овог месеца, Пакистан је саопштио да неће билатерално сарађивати са Индијом док њена влада не преиспита одлуку о опозивању аутономије Кашмира.

image