Свет

Рамафоса: Хапшење Путина би била објава рата Русији

Јужна Африка нема право да прогласи рат Русији или да ратује са том земљом, а то и не жели, поручио је председник те државе
Рамафоса: Хапшење Путина би била објава рата Русијиwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Евентуално хапшење председника Русије Владимира Путина у Јужној Африци по налогу Међународног кривичног суда било би објава рата Русији, навео је јужноафрички председник Сирил Рамафоса у документу упућеном Вишем суду јужноафричке провинције Гаутенг.

"Било би у супротности са нашим Уставом ризиковати рат са Русијом. Имам уставне обавезе да штитим национални суверенитет, мир и безбедност републике, и да поштујем, штитим, подстичем и реализујем права народа републике на живот и безбедност", пише локална новинска агеција "Њуз 24" Рамафосу, преноси ТАСС.

Русија је већ, како је рекао, јасно ставила до знања да ће хапшење председника Путина бити објава рата Руској Федерацији.

"Сам Међународни кривични суд је изразио забринутост због нуклеарне претње из Русије након издавања налога за хапшење. Јужна Африка нема право да прогласи рат или ратује са Русијом. И не жели", рекао је Рамафоза, а пренеле "РИА Новости".

Свет тренутно спекулише да ли ће се руски председник Владимир Путин - упркос налогу за хапшење који је против њега издао Међународни кривични суд у Хагу - појавити на самиту БРИКС-а у Јужноафричкој републици, која је чланица тог суда.

Неки медији су пренели да су власти ове афричке државе дипломатским каналима упутиле захтев Москви да руски председник Владимир Путин не дође на самит БРИКС-а, који би требало да буде одржан у августу у Гаутенгу.

Фикиле Мбалула , генерални секретар јужноафричке владајуће партије Афрички национални конгрес (АНЦ), рекао је да јужноафричке власти разматрају Путиново лично учешће на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу, док је генерални секретар владајуће Јужноафричке партије ипак напоменуо је да је Јужна Африка чланица МКС и да мора да разуме обавезе које су јој додељене.

Представник кабинета председника Јужне Африке Венсан Магвенија позвао је недавно да се сачека изјава шефа земље о питању позивања Русије на самит БРИКС-, а потпредседник те државе Пол Машатиле рекао је за британске медије да је Русија наводно одбила предлог јужноафричких власти да се уместо Путина на самит БРИКС-а пошаље министар спољних послова Сергеј Лавров.

Хапшење би такође угрозило мисију коју предводе Јужна Африка за окончање рата у Украјини и "искључивање било каквог мирног решења",преноси "Франс24" писање АФП-а.

image