Економија

Глобална побуна против долара: Рамафоса из Париза позвао на стварање алтернативе

Председник Јужне Африке је поручио да ће "питање валуте" бити на дневном реду предстојећег састанка земаља БРИКС-а у августу
Глобална побуна против долара: Рамафоса из Париза позвао на стварање алтернативеwww.globallookpress.com © IMAGO/Egyptian President Office

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса је на финансијском самиту у Паризу подржао позиве бразилског председника Луиса Инасија Луле да Силве да тржишта у развоју преиспитају своје ослањање на долар, наводи "Фајненшел тајмс".

Лула, који се појавио на панелу са лидером Јужне Африке, заговарао је прелазак на трговину домаћим валутама и друге алтернативе.

Након што је председник Бразила оценио да је међународна употреба долара довела земље као што је Бразил у неповољан положај, Рамафоса је рекао да ће "питање валуте" бити на дневном реду предстојећег састанка земаља БРИКС-а у августу.

Бразилски лидер је поновио забринутост због утицаја доминације долара на земље са ниским и средњим приходима. Он је навео да су се неки људи "уплашили" када је говорио о замени долара, али је поновио да његова доминација ставља земље као што је Бразил у неповољан положај када је у питању трговина.

"Када Аргентина и Бразил или Кина и Бразил међусобно тргују, зашто не можемо да тргујемо у сопственим валутама?", запитао се бразилски лидер. 

Америчка министарка финансија Џенет Јелен бранила је глобалну доминацију долара и поручила да би земљама било тешко да пронађу одрживу замену за валуту која је деценијама доминирала трговином.

"Постоји веома добар разлог зашто долар има широку употребу у трговини, а то је зато што имамо велика, ликвидна, отворена тржишта капитала, владавину закона и потребне финансијске инструменте", рекла је Јелен у Паризу. 

Њени коментари долазе у тренутку када Кина заговара веће међународно усвајање јуана, наводи ФТ и подсећа да је Русија прешла на коришћење кинеске валуте као једне од главних валута за међународне резерве и прекоокеанску трговину од почетка сукоба у Украјини.

Лист подсећа и да је замрзавање средстава руске централне банке у вредности од 300 милијарди долара од стране западних савезника Украјине - од којих је већина била у доларима и еврима - изазвало забринутост да ће Вашингтон чешће користити глобалну доминацију своје валуте као средство за америчке спољнополитичке циљеве.

image