Свет

"Глобал тајмс": Америка форсира блоковску конфронтацију притисцима на Кину и БРИКС

САД виде БРИКС као геополитички блок и користе га као изговор за своје инсистирање на конфронтацији
"Глобал тајмс": Америка форсира блоковску конфронтацију притисцима на Кину и БРИКСwww.globallookpress.com © Li Xueren/XinHua

Сједињене Америчке Државе желе да прикажу групу водећих економија у развоју (БРИКС) као геополитички блок, јер само на тај начин САД могу да створе легитимитет за сопствени притисак на блоковску конфронтацију, пише "Глобал тајмс".

Групу БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, а за чланство се званично интересује више од десет земаља - многе регионалне силе, док је незванично заинтересовано тридесетак.

Ванг Ји, директор Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, и индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар сагласили су се да "почну процес ширења БРИКС-а" у Џакарти прошле недеље.

Експанзија БРИКС-а је природан резултат. Ове земље се удружују са заједничком тежњом, односно да се укључе у узајамно корисну сарадњу засновану на сувереној равноправности. Суочене са тренутном сложеном међународном ситуацијом, посебно интензивираном блоковском конфронтацијом, ове земље су субјективно одлучиле да не бирају стране. Као резултат неодољивог тренда и заједничке тежње, сарадња и кохезија међу земљама БРИКС-а јача, а ова организација постаје све привлачнија другим земљама, наводи "Глобал тајмс".

Сун Ченгхао, из Центра за међународну безбедност и стратегију на Универзитету Чинхуа, каже да земље желе да се придруже БРИКС-у због механизма и платформе.

БРИКС је организација која задовољава развојне потребе појединих земаља. Усред глобалног економског пада, опоравка након пандемије и украјинске кризе, све земље имају право да се баве сопственим развојем и захтевима, а такође имају право да се придруже различитим међународним механизмима по сопственом избору. Штавише, пошто је ова платформа постигла велики успех током година, сасвим је разумно да се ове земље одлуче за придруживање БРИКС-у, објаснио је он.

Међутим, "Глас Америке" је у чланку на кинеском језику навео да ће ширењем БРИКС имати већи утицај у међународној заједници као нова геополитичка сила. Конкретно, то ће представљати све већи изазов међународном поретку који предводе САД, тврди се у чланку.

Ово не само да показује суштинску логику САД у смислу блоковске конфронтације, већ и одражава тренд да се америчкој хегемонији противи све више земаља. У свету постоје разне врсте мултилатералних организација, али у очима САД, придруживање било којој организацији нема сврхе, осим ако није за конфронтацију.

Земље које желе да се придруже БРИКС-у говоре "не" блоковској политици коју воде САД, наводи "Глобал тајмс". Њихова сврха није да буду антиамеричке или да се упуштају у конфронтацију са било киме, већ да траже суверену једнакост и истинску сарадњу, тако да им није суђено да изаберу блок предвођен САД који карактерише конфронтација.

За "Глас Америке", кинески предлог за проширење БРИКС-а је покушај Пекинга да се такмичи са САД, а Кину треба спречити да БРИКС претвори у матичну базу за кинеске следбенике, наводи портал.

"Ниједан савезник САД се не усуђује да каже да је равноправан са САД, али у оквиру групе БРИКС, свака суверена држава може да каже да је равноправна са свим другим земљама у групи, што указује да нема лидера или водећег у БРИКС-у, а камоли да група постане оруђе одређене земље. Ово је потпуно другачије од САД, и управо је то чар БРИКС-а", рекао је за "Глобал тајмс" Јанг Сију, стручњак за међународна питања.

Ове земље не сматрају да је придруживање БРИКС-у једнако конфронтацији са САД. Кина нема намеру да увуче ове земље у напетости са САД. БРИКС је отворена и инклузивна организација и ако су САД вољне да сарађују са БРИКС-ом, то би могло бити и прихваћено, рекао је Сан.

Сама пракса и експанзија БРИКС-а представља развој мултилатералних и равноправних међународних односа, а уједно и одбацивање постојећег ирационалног међународног поретка и структуре моћи. Овај потез ће бити историјски допринос формирању новог међународног поретка, иако за то треба више времена, закључује "Глобал тајмс".

image