Свет

Кинески амбасадор у Вашингтону: Сигурно ћемо одговорити на нова америчка ограничења

Кинески амбасадор у Вашингтону: Сигурно ћемо одговорити на нова америчка ограничењаwww.globallookpress.com © Liu Jie

Кина не жели трговински или технолошки рат, али ће сигурно одговорити ако Сједињене Америчке Државе уведу нова ограничења за сектор чипова, изјавио је у среду кинески амбасадор у Вашингтону, преноси Ројтерс.

На Безбедносном форуму у Аспену, амбасадор Си Фенг рекао је да Кина не бежи од конкуренције, али да начин на који је дефинишу САД једноставно није поштен, наводећи забране за кинески увоз опреме за производњу напредних чипова.

"Ово је као да сте неком на пливачком такмичењу прописали да носи застарели купаћи костим, док ви носите спидо", додао је.

Амбасадор Си се позвао на извештаје према којима Вашингтон разматра нове механизме за контролу инвестиција и нове забране извоза напредних чипова у Кину.

"Кинеска влада неће моћи да седи скрштених руку. Кинеска изрека каже да нећемо провоцирати, али нећемо ни да устукнемо од провокација", рекао је амбасадор.

"Кина ће дефинитивно одговорити", додао је амбасадор. "Ипак, не очекујемо проблеме. Не желимо трговински и технолошки рат, желимо да се опростимо и од Гвоздене и од Силицијумске завесе."

Вашингтон "забринут за националну безбедност"

Бајденова администрација припрема извршну уредбу којом ће ограничити улагања у поједине секторе, укључујући напредне полупроводнике, квантно рачунарство и вештачку интелигенцију (АИ).

Кинеске власти су имале на уму америчког произвођача чипова "Мајкрон технолоџи", након што је Вашингтон наметнуо серију контрола за извоз компоненти и опреме за произвођаче чипова. Како се наводи, разлог је забринутост Вашингтона да ће напредни чипови бити коришћени за унапређење војних способности Кине.

У мају, кинеска администрација за сајбер безбедност је саопштила да "Мајкрон технооџи" није успео да изврши ревизију безбедности и да је забранио оператерима кључне домаће инфраструктуре да купују кинеске производе.

На крају своје четвородневне посете Кини, америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да је разговарала са кинеским колегама о предлогу ове уредбе, додајући да ће ограничења улагања бити "јасно усмерена на неколико сектора због којих смо забринути за нашу националну безбедност."

Она је изјавила да ће наредба бити донесена на транспарентан начин, уз јасна правила која ће омогућити јавну расправу.

image