Свет

Што је сигурно, сигурно је: Краће степенице за Бајдена

Уобичајене степенице се избегавају да би се ограничила могућност спотицања и олакшало путовање 80-годишњем лидеру
Што је сигурно, сигурно је: Краће степенице за БајденаGetty © Kim Hong-Ji - Pool

Након низа саплитања при укрцавању у авион председник САД Џозеф Бајден је почео да користи мале степенице за улазак у "ер форс ван" – уместо оних традиционалних на предњем делу летелице које имају 26 степеника сада користи краћи сет (14 степеника) који се увлачи у "стомак" авиона, пренео је "Телеграф".

Два саветника америчког лидера изјавила су за "Политико" да се избегавају уобичајене степенице како би се ограничила могућност спотицања и олакшало путовање 80-годишњем лидеру.

Званичник Беле куће је додао да низ фактора утичу на то које степенице ће се користити, попут временских прилика, типа аеродрома на који се слеће, али и да ли је планиран званичан поздрав на писти где представници медија очекују фотографију на дну високих степеница.

Ова пракса је уведена на недавним путовањима првог човека Америке у Европу – у Лондон, Вилњус, Хелсинки, премда је примењивана и раније у неколико наврата на путовањима унутар САД – до Чикага, Сан Франциска, Филаделфије и Роки Маунта.

Ипак, ни то није помогло – Бајден је посрнуо на пола пута краћих степеница уочи лета из Хелсинкија прошле недеље након сусрета с нордијским лидерима.

Међу Бајденовим бројним падовима при уласку у авион издвоји се она с путовања у Атланту 2021. када је председник пао у више наврата док је покушавао да потрчи уз степенице.

image