Свет

Лекар Беле куће: Бајден је "здрав" и "живахан" 80-годишњак способан да води светску силу

Најстарији становник Беле куће икада, прошао систематски преглед
Лекар Беле куће: Бајден је "здрав" и "живахан" 80-годишњак способан да води светску силуwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Амерички председник Џозеф Бајден је "здрав", "живахан" и "способан да успешно обавља своје дужности", саопштио је лекар Беле куће.

Бајден је, преноси "Политико", успешно прошао систематски преглед у болници "Волтер Рид" - упркос бројним лапсусима, падовима на степеницама и са бицикла и дезоријентисаности  - и способан је не само да води Америку него и да се кандидује за други мандат.

"Председник Бајден је здрав, снажан, 80-годишњак, који је способан да успешно обавља дужности, укључујучи вођење земље и војске", навео је председников лекар Кевин О'Конор.

Најстарији председник САД икада својим гафовима, збуњујућим понашањем и падовима натерао је многе да се запитају да ли је Бајден уопште способан да води једну од највећих светских сила.

Само ове године, према бројању "Фокс њуза" Бајден је успео да сваког другог дана направи понеки гаф и то, како наводе, само захваљујући томе што је избегавао новинаре.

Упркос томе, успео је да заборави име удовице Мартина Лутера Кинга, датум нереда на Капитолу - када је уместо 6. јануара говорио о 6. јулу, а није био сигуран ни како му се зове министар одбране.

Магазин "Њузвик" саставио је листу Бајденових "најбољих" омашки у 2022. години.

Међу "бисерима" су бркање Иранаца и Украјинаца, читање са телепромтера са све "крај цитата, поновити реченицу", "песничење" са саудијским принцом Мухамедом бин Салманом током посете Џеди.

Ту је и незграпни силазак са сцене у Пенсилванији где није знао где да крене, називање потпредседнице Камале Харис "великом председницом" и непријатно обраћање на почетку АСЕАН самита у Камбоџи када је поздравио свог домаћина, "премијера Колумбије".

О'Конор је, иначе, дао идентично стручно лекарско мишљење за Бајдена и 2021. године.

Од последњег обавезног лекарског прегледа Бајден је неколико пута имао корону, уклоњена муи је "мала лезија са груди", прошао је "изузетно детаљан неуролошки преглед" који није показао никакве симптоме шлога, мултипле склерозе или Паркинсона, навео је лекар у  свом најновијем извештају.

Као што је био случај 2021. године, у лекарском извештају од ове године је наведено да се Бајден лечио од неколико уобичајених стања повезаних са његовим годиштем, као што су мања срчана аритмија и повишен ниво холестерола.

Секретар за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер покушала је да одбрани председника од критика, поручивши да има "напоран распоред" који не би издржали и млађи од њега.

image
VV inauguration
banner