Свет

Суђење Трампу у вези с поверљивим документима у мају 2024

Бивши лидер САД оптужен је 8. јуна да је незаконито држао поверљива документа пошто је напустио функцију, а пред судом у Мајамију изјаснио се као невин
Суђење Трампу у вези с поверљивим документима у мају 2024© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Суђење бившем председнику САД Доналду Трампу због наводно погрешног руковања поверљивим документима почеће 20. маја следеће године, према налогу америчког суда.

Судску одлуку донела је амерички окружни судија Ејлин Кенон (Форт Пирс, Флорида), пренео је Ројтерс.

Трампови адвокати су се противили одређивању датума, залажући се за то да се свако суђење одржи након америчких председничких избора у новембру 2024, имајући у виду да је он фаворит за републиканску номинацију.

Трампов портпарол је изјавио да распоред суђења "омогућава председнику Трампу и његовом правном тиму да наставе да се боре" против кривичног случаја. 

Бивши лидер САД оптужен је 8. јуна да је незаконито држао поверљива документа пошто је напустио функцију, а пред судом у Мајамију изјаснио се као невин.

ФБИ је запленио 13.000 докумената из његовог летњиковца на Флориди, од чега је сто означено као поверљиво док су нека проглашена строгом тајном, што је највиши степен тајности.

Овај случај је тек један од неколико правних проблема с којима се суочава бивши председник.

Трампу би требало да се суди 25. марта на Менхетну по одвојеним оптужбама да је фалсификовао пословну документацију да би прикрио тајну исплату новца порно звезди.

Бивши лидер САД је раније изјавио да је добио писмо у ком се наводи да је мета истраге велике пороте о напорима да се поништи његов пораз на председничким изборима 2020. године.

image