Свет

Кратак преглед свих Трампових грехова

У случају Е. Џин Керол пресуда је донета, али то није једини правни проблем са којим се суочава Доналд Трамп
Кратак преглед свих Трампових греховаGetty © Robert Perry / Stringer

Порота је у уторак пресудила да је Доналд Трамп сексуално злостављао и оклеветао колумнисткињу магазина "Ел" Е. Џин Керол, што је само један у низу правних проблема са којима се суочава републикански кандидат у председничкој трци у САД планираној за 2024. годину.

Случај Е. Џин Керол

Колумнисткиња и ауторка Е. Џин Керол оптужила је Трампа да ју је силовао у пролеће 1996. године у кабини за пресвлачење ексклузивне робне куће "Бергдорф Гудман" у Њујорку. Керол (79) је јавно изнела ту тврдњу први пут 2019. године, када је Трамп био председник. Трамп је те оптужбе одбацио као лаж, рекавши да Керол није његов тип.

Керол је првобитно тужила Трампа за клевету, да би га прошлог новембра тужила и за наводно силовање. Порота је пресудила да је Трамп "сексуално злостављао" и оклеветао Керол, али је одбацила наводе о силовању. Бивши председник је осуђен да плати пет милиона долара одштете, на име нанетог бола и патње.

Иначе, како наводе амерички медији, ради се о грађанској парници која није идентична кривичној тужби за силовање, те у њој страна која је поднела тужбу не мора да докаже да се дело догодило ван сваке сумње, већ суд усваја став стране која има јаче аргументе.

Кривични случај у Њујорку

Трамп је постао први бивши председник САД који се суочио са кривичним пријавама када га је њујоршка велика порота оптужила за наводно фалсификовање пословних записа у вези са тајном исплатом новца порно звезди пре његове победе на председничким изборима 2016.

Током кампање, Трампов бивши лични адвокат Мајкл Коен платио је порно звезди Сторми Данијелс 130.000 долара за њено ћутање о афери за коју тврди да је имала са Трампом 2006. године.

Трамп негира оптужбе и аферу, али је признао да је надокнадио Коену за његову исплату Данијелсовој.

Он је истрагу окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега назвао политички мотивисаним "ловом на вештице" и изјаснио се да није крив 4. априла по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа.

У Трамповим пословним књигама лажно је наведено да је новац био за "уговор о делу", рекли су тужиоци. Трамп је оптужен за фалсификовање пословних књига своје компаније за некретнине са намером да превари пореску управу.

Док је фалсификовање пословних записа у Њујорку само по себи прекршај који повлачи затворску казну од максимум годину дана, случај је "уздигнут" до кривичног дела за које је казна до четири године, када прекршај почини да би се прикрио други злочин, као што је кршење изборног закона.

Тужиоци кажу да је Трамп делимично фалсификовао евиденцију како би прикрио чињеницу да је исплата Данијелсовој премашила савезне границе доприноса за кампању.

Прошле недеље, судија Хуан Мерчан на Менхетну затражио је од Трампових адвоката и тужиоца да покушају да се договоре о датуму суђења у фебруару или марту 2024, што би било у јеку Трампове кампање за председничке изборе у новембру 2024.

Истрага о изборној превари у Џорџији

Тужилаштво Џорџије истражује да ли су Трамп и његови сарадници покушали да на незаконит начин пониште његов пораз на председничким изборима у тој држави 2020. године.

Истрага се делимично фокусира на телефонски позив који је Трамп упутио државном секретару Џорџије Бреду Рафенспергеру, колеги републиканцу, 2. јануара 2021. Трамп је затражио од Рафенспергера да "пронађе" довољно гласова потребних да поништи његов пораз.

Очекује се да ће Фани Вилис, окружни тужилац округа Фултон и демократа, овог лета открити да ли ће Трамп и други бити оптужени, наводи Ројтерс.

Правни стручњаци кажу да је Трамп можда прекршио најмање три кривична изборна закона Џорџије: завера ради извршења изборне преваре, кривично наговарање да се почини изборна превара и намерно мешање у обављање изборних дужности.

Трамп би могао да тврди да његови телефонски разговори потпадајку под слободу говора која је заштићена Уставом САД.

Напад на Капитол

Министарство правде САД води истрагу о Трамповим поступцима након што је изгубио на изборима 2020.

Истрагу надгледа Џек Смит, тужилац за ратне злочине. Трамп је оптужио ФБИ, без доказа, да је покренуо истраге као политичку одмазду.

Специјални одбор Представничког дома који истражује напад Трампових присталица на амерички Капитол 6. јануара 2021. позвао је Министарство правде да оптужи Трампа за корупцију у званичном поступку, заверу за превару Сједињених Држава, заверу ради давања лажне изјаве и подстицање или помагање побуне.

Само Министарство правде може да одлучи да ли ће оптужити Трампа, који је истрагу панела предвођеног демократама назвао политички мотивисаном лажју.

Нестала званична документациија

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд поставио је Смита да такође истражи да ли је Трамп непрописно чувао поверљиве документе на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди након што је напустио Белу кућу, а затим покушао да омета савезну истрагу.

Противзаконито је намерно уклонити или задржати поверљиви материјал.

ФБИ је запленио 13.000 докумената из Мар-а-Лага у претресу 8. августа. Око 100 докумената је означено као поверљиво; неки су проглашени строгом тајном, што је највиши степен тајности.

Трамп је оптужио Министарство правде за учешће у партијском лову на вештице.

Грађанска тужба у Њујорку

Генерални тужилац Њујорка Летиција Џејмс тужила је Трампа и његову Трампову организацију прошлог септембра за превару.

Џејмс је рекла да је њена канцеларија пронашла више од 200 примера обмањујућих процена вредности имовине између 2011. и 2021. и да је Трамп надувао своју нето вредност за милијарде долара.

Она је рекла да је циљ шеме да помогне Трампу да добије ниже камате на кредите и боље осигурање.

Грађанска тужба има за циљ да трајно забрани Трампу и његовој одраслој деци да воде компаније у држави Њујорк и да надокнади најмање 250 милиона долара добијених преваром.

Трамп је оптужио Џејмсову за политички лов на вештице. Суђење је заказано за октобар.

image