Свет

Код Фукушиме уловљена риба са високим нивоом радиоактивног материјала

Рибе ухваћене 18. маја у водама код нуклеарне електране имале су 180 пута више радиоактивног цезијума од дозвољене границе прописане законом у Јапану
Код Фукушиме уловљена риба са високим нивоом радиоактивног материјалаwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Рибе које су у мају живеле у близини одвода нуклеарне електране Фукушима садржале су у себи 180 пута више радиоактивног цезијума од дозвољене границе прописане законом у Јапану, преноси "Гардијан".

"У луци нуклеарне електране 'Фукушима' између маја 2022. и маја 2023. пронађено је 44 рибе са нивоом цезијума изнад 100 бекерела по килограму", саопштили су из "Тепка", највеће енергетске компаније у Јапану, при чему је 90 одсто тих риба ухваћено у унутрашњем лукобрану или у његовој близини.

Како се наводи, у "Тепку" је утврђено да црна "камена" риба, ухваћена 18. маја, има 18.000 бекерела по килограму цезијума-137, у поређењу са законским максималним нивоом од 100 бекерела по килограму.

План владе Јапана да испусти 1,3 милиона тона пречишћене воде из фабрике у Фукушими изазвао је забринутост у региону, упркос одобрењу Међународне агенције за атомску енергију УН (ИАЕА) да то учини, али из "Тепка" су поручили да су "уверени да ће утицај на становништво и животну средину бити мали".

"Пошто је контаминирана вода текла у луку нуклеарне електране Фукушима одмах након несреће, 'Тепко' је периодично уклањао рибу из луке од 2012. користећи мреже које су постављене како би се спречило да риба побегне из луке", казао је неименовани званичник "Тепка" за "Гардијан".

Додаје се да су примерци рибе за које је утврђено да имају посебно високу радиоактивност били јегуља са 1.700 бекерела по кг, уловљена у јуну 2022. и камена пастрмка, са 1.200 бекерела у априлу 2023. године.

Наиме, Kина је данас започела опште тестирање радиоактивности јапанских морских плодова, што је довело до тога да неки трговци на велико престану да купују такве производе из Јапана, а Хон Kонг је поручио да ће забранити увоз хране из десет јапанских префектура ако се испуштање воде настави како је планирано.

Редовно праћење рибе са унутрашњег лукобрана обустављено је након постављања мрежа у јануару 2016. како би се потенцијално контаминирана риба задржала унутар тог подручја.

"Међутим, када је у јануару 2022. црна 'камена' риба са радиоактивним концентрацијама које превазилазе регулаторне стандарде ухваћена код обале Соме, на око 50 километара удаљености од електране, поново смо почели да издвајамо узорке у тој области заједно са постављањем више мрежа како бисмо спречили рибу да напусти луку", додао је званичник "Тепка".

Следећег месеца "Тепко" би требало да почне са испуштањем више од 1,3 милиона тона пречишћене воде из електране у Фукушими, што је процес који траје деценијама, а ту операцију је одобрила ИАЕА, а критиковале Kина и опозиционе странке у Јужној Kореји.

image