Свет

ФБИ претраживао базу података страних обавештајаца у потрази за информацијама о америчком сенатору

ФБИ поново на удару критика због недозвољеног прикупљања информација
ФБИ претраживао базу података страних обавештајаца у потрази за информацијама о америчком сенатору© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

ФБИ је непрописно спровео претресе без налога како би дошао до информација о америчком сенатору и још два државна званичика, објавила је та америчка агенција, док амерички законодавци разматрају да ли да обнове мандат ФБИ да спроводи такве истраге.

Имена савезног сенатора, сенатора у Конгресу једне од савезних држава и једног судија које је ФБИ истраживао нису објављена, преноси Ројтерс.

Објави Канцеларије директора за националну безбедност (ОДНИ) претходила је тајни судски налог којим је омогућена употреба Члана 702. Закон о надзору страних обавештајних служби САД, који је ФБИ искористио како би прикупио велику количину информација које би им могле бити од користи.

Са судског налога издатог 11. априла недавно је скинут знак тајности, након чега је објављен на блогу ОДНИ-ја.

У налогу пише да иако је аналитичар ФВИ који је прикупљао информације о двојици званичника знао да њих прати "неименована страна обавештајна служба", претрес је и даље био противзаконит.

Није јасно зашто је ФБИ пратио судију, који је жалио на наводно кршење људских права од неименованог полицијског начелника, пише Ројтерс.

ФБИ није одговорио на питање те мреже да објави имена политичара и судије.

И поред кршења прописа, судија је похвалио ФБИ зато што су урадили "добар посао" у спречавању злоупотреба при надзору.

Члан 702. истиче крајем године и руководиоци обавештајних служби - укључујући и Брајеновог кандидата за позицију шефа Националне безбедносне агенције - заложили су се за његово продужење, и поред скептицизма међу посланицима обе партије.

Скептицизам се продубио након што је ранији судски налог - са ког је знак тајности скинут у мају - открио да је ФБИ непрописно претражио базу података страних обавештајних служби више од четврт милиона пута током неколико година.

image