Свет

Си-Ен-ЕН: ФБИ и Украјинци уклањали налоге са друштвених мрежа

ФБИ је, делујући по захтевима украјинских обавештајних служби, тражио цензуру налога оптужених за ширење "руских дезинформација" међу којима се налази и - званични профил Стејт департмента
Си-Ен-ЕН: ФБИ и Украјинци уклањали налоге са друштвених мрежаGetty © Scott Olson

ФБИ је учествовао у неуспешном напору ућуткивања "руских дезинформација" на друштвеним мрежама по налогу украјинске обавештајне службе који је захватио и аутентичне америчке налоге - чак и званични налог Стејт департмента на руском језику - објавио је Одбор за правосуђе америчког Представничког дома у извештају у који је Си-Ен-Ен имао увид.

У извештају се ФБИ оптужује да је на неадекватан начин испитивао налоге које је украјински СБУ означио као изворе "руских дезинформација". Неки од налога које је ФБИ посао "Мети", компанији у чијем се власништву налази "Фејсбук", на проверу су заправо критиковали Русију и њену Специјалну војну операцију.

Извештај је састављен од информација које је Одбор сакупио из судских позива упућених "Мети" и "Алфабету", компанији у чијем власништву се налазе "Гугл" и "Јутјуб", и представља део шире истраге о наводној улози америчких савезних власти у цензури на друштвеним мрежама.

Прва верзија извештаја биће објављена само два дана пре него што би директор ФБИ Кристофер Вреј требало да сведочи пред панелом који чине неки од највећих критичара те агенције у Конгресу - укључујући и председника Одбора, републиканца Џима Џордана - који је Вреја оптужио за политизацију ФБИ.

Савезни судија је недавно пресудио да се Бајденовој администрацији и другим америчким телима, укључујући и ФБИ, ограничава комуникација са компанијама у чијем власништву се налазе друштвене мреже. 

ФБИ је и пре почетка Специјалне војне операције почео да сузбија "проруске" налоге на друштвеним мрежама, углавном преносећи информације о наводним злоупотребама компанијама у чијем се власништву налазе те платформе.

У овом конкретном случају, Одбор тврди да је ФБИ некритички преносио информације које су добијали од украјинског СБУ, без претходне провере, наводи Си-Ен-Ен.

Одбор тврди да су ФБИ и СБУ "означили аутентичне америчке налоге, укључујући верификовани налог америчког Стејт департмента и оне који припадају америчким новинарима", као и да су тражили да се ти налози уклоне.

"Мета" највероватније није поступила по захтевима ФБИ, наводи америчка мрежа, додајући да америчка агенција није тражила да се ти налози уклоне, већ само да их та компанија провери.

У извештају се такође наводи да је ФБИ "пренео захтеве СБУ за цензуру за садржај на Гуглу и Јутјубу". Комитет каже да је интервјуисао запосленог у "Гугловом" тиму за сајбер безбедност који је сведочио да је та компанија била "преплављен разним захтевима" за уклањање садржаја након почетка сукоба у Украјини.

"Запослени је сведочио да су примарни извори ових захтева за цензуру били украјинска влада, друге владе из Источне Европе, Европска унија и Европска комисија", наводи се у извештају.

image