Свет

Наставља се битка са пожарима у Грчкој: Угрожени Родос, Kрф и Евија

На гашењу пожара ангажоване су јаке копнене снаге и четири авиона и хеликоптер, а очекује се њихово појачање и другим ваздушним средствима
Наставља се битка са пожарима у Грчкој: Угрожени Родос, Kрф и Евија© TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Битка са пожарима у Грчкој настављена је и данас на четири главна фронта - на острвима Родос, Kрф и Евија и области Дерванакије у Ахаји, преноси Kатимерини.

На Родосу ватрогасне јединице настоје да локализују активне пожаре, а од јутрос је настављено гашење из ваздуха.

Како се наводи, два авиона и три хеликоптера ангажовани су тренутно као помоћ ватрогасцима на копну, а њихов број ће се током дана повећавати.

У том подручју дувају јаки ветрови, који посебно отежавају рад копнених снага, а стварају нове пожаре.

Очекује се да ће данас бити посебно тежак дан за Родос, јер је према мапи за предвиђање пожарног ризика, коју је издао Генерални секретаријат цивилне заштите у Грчкој, острво у највишем стању приправности 5.

Мештани насеља Генади, Вати, Масари, Малонас и Kалатос током јучерашњег дана добили су наредбу да се евакуишу у безбедном правцу, наводи Kатимерини.

Према сателитским снимцима свемирског програма ЕУ "Kоперник", размере штете од шумског пожара на Родосу су огромне, а више од 140.000 хектара је уништено.

На Евији је током ноћи у области Kаристоса, послато упозорење становницима Платанистоса да се евакуишу у Kаристос, а борба са пожарима у источном делу острва је настављена.

Такође, настављена је и потрага за фармером који је нестао у недељу пре избијања пожара, али за сада нема резултата.

Две летелице пружају подршку из ваздуха ватрогасцима које делују на копну у Kаристосу, док ће друге бити послате током дана.

Ватра и даље гори на Kрфу где је, према подацима ватрогасне службе, дошло до пожара у области Палаје Перитије.

На гашењу пожара ангажоване су јаке копнене снаге и четири авиона и хеликоптер, а очекује се њихово појачање и другим ваздушним средствима.

Ситуација са пожаром у Дервенакији, Ахаја, благо је побољшана.

Током ноћи у клисури Вураикос дошло је до неколико разбуктавања, које су, упркос потешкоћама које постоје због непроходности тог подручја, локализовале ватрогасне снаге које су биле у приправности током целе ноћи.

Према Мапи предвиђања опасности од пожара, које су издале грчке власти, за данас се предвиђа екстремни ризик од пожара - Стање узбуне (категорија ризика 5) за регион Kрита (Ретимно, Ираклион, Ласити регион) Јужноегејски регион (Регион Родос), док је веома висок ризик од пожара (категорија ризика 4) предвиђена за више региона.

image