Магазин

Свет мора да се суочи са новом реалношћу: Пожари у Грчкој, у Кини 80 степени, потоп у региону

Тренутне "опасне зоне" обухватају јужну и источну Европу, рекао је Клуге, позивајући јавност да редовно проверава временске извештаје, прати локалне смернице и информише се о здравственим ризицима
Свет мора да се суочи са новом реалношћу: Пожари у Грчкој, у Кини 80 степени, потоп у региону© AP Photo/Petros Giannakouris

Док Србија гори на скоро 40 степени Целзијуса, комшије из Хрватске и Словеније имају проблем са пљусковима, градом и јаким ударима ветра, који се се после јучерашњих непогода очекују и данас.

После невремена у деловима Словеније, хиљаде словеначких домаћинстава остало је без струје. Снажни олујни фронт са ударима ветра од преко 100 километара на сат, дизао је кровове кућа и рушио стабла широм Марибора и Цеља, Долењске, Кочевске и Беле Крајине.

Слично је било и у подручју Вараждинске и Крапинско-загорске жупаније, као и Загреба, Самобора, Чаковца и Бјеловара. Тамо су синоћ јака киша праћена грмљавином и снажним ветром, оставили срушена стабла и електричне стубове на путевима, дигнуте кровове и проблеме са електричном енергијом, саопштили су у Дирекције цивилне заштите Хрватске, пренела је агенција Хина.

Дубровник је јутрос био најтоплији град са температуром од 29,9 степени измеремих у 7 сати, подаци су Државног хидрометеорлошког завода.

На Превлаци је температура износила 28.4 степена, а на Ластову 28.3. Температура мора је јутрос била 25.8 степени.

Метеоаларм који упозорава на локално невреме је на снази за целу унутрашњост и ријечку регију и данас, а не искључује ни појаву града. 

Четвртак и петак ће такође бити нестабилни, посебно на на северном делу Јадрана.

Шумски пожари горе већ трећи дан западно од грчке престонице Атине, где су чувари Акропоља и других археолошких знаменитости последњих дана радили под екстремном температуром изнад 45 степени Целзијуса.

Због тога су синдикати рада решили да скрате радно време за четири сата дневно, објавио је данас нијихов синдикат ПЕYФА.

Почев од четвртка, a вероватно све до недеље, запослени неће радити од 16 до 20 часова, а одлука о скраћењу радног времена мера је "заштите здравља и чувара и посетилаца" којих је ове године неуобичајено много.

Пожари у Канади ван контоле

Пожари у канадској покрајини Британска Колумбија распламсали су се и захватили велику површину шуме, а ситуација ће се вероватно погоршати због врућег и сувог времена, саопштиле су локалне власти.

Пожари су велику штету нанели и пољопривредницима, а у покрајини су досад страдале најмање две особе, преноси АП.

Министарка за ванредне ситуације Британске Колумбије Бовин Ма рекла је да је у покрајини тренутно активан 391 шумски пожар и да је више од половине ван контроле.

"Знамо да је пут пред нама дуг, сложен и изазован", рекла је Ма на конференцији за медије.

Око 2.000 ватрогасаца се, широм Британске Колумбије, бори против пожара, а власти су прошле недеље затражиле додатних 1.000 ватрогасаца из иностранства.

Италија: Због врућина нагли пораст хитних случајева у болницама

Поједине болнице су пријавиле пораст од 20 до 25 одсто хитних случајева услед дехидрације или других болести узрокованих прекомерним излагањем топлоти.

Температуре у Риму су у уторак достигле 41,8 степени Целзијуса, чиме је оборен претходни рекорд од 40,7 степени Целзијуса постављен у јуну 2022. године, наводи Гардијан.

Сицилија је достигла око 41 степени Целзијуса, а на Сардинији је било највише 45 степени Целзијуса.

У јужном граду Напуљу, болница Кардарели саопштила је да је 231 пацијент добио хитну помоћ у последња 24 сата, што значи да је помоћ пружена једном пацијенту на сваких шест минута, а то је највише од пандемије корона вируса 2020. године.

Већина пацијената су старији, неки из домова, али помоћ због врућине траже људи свих узраста, укључујући туристе.

"Ово је изузетно деликатан тренутак", рекао је Антонио д'Аморе, генерални директор болнице. Навео је да је од оних који су примљени у понедељак, два одсто било у тешком, а 38 одсто у средње критичном стању.

Апеловао је на грађане да контактирају хитну помоћ само у случајевима када је то заиста неопходно.

Италијанско министарство здравља прогласило је "црвени аларм" за 23 града, укључујући Рим, Фиренцу, Болоњу, Бари, Катанију, Каљари, Палермо и Торино, што значи да је врућина толико интензивна да се сматра да представља претњу по здравље за целокупно становништво, а не само за децу и старије.

Повећање броја пријема у хитној помоћи пријављено је и у болницама у јужном региону Пуља и у Венету на северу.

"Италија је земља са једном од најстаријих популација, а када је старост у комбинацији са здравственим проблемима као што су срчана обољења или тешкоће са дисањем, велика топлота ствара фаталну ситуацију", рекао је Ђовани Леони, потпредседник италијанског удружења лекара.

Феникс 19 дана узастопно на 43 степени

Ништа боље није ни са оне стране Атлантика. Један град у САД већ 19 дана узастопно бележи рекордне температуре од најмање 43 степена Целзијуса.

Феникс, наиме, гори на температурама које ни ноћу не спадају испод 32 степена, па је широм града постављено око 200 центара за хлађење и хидратацију, али се велика већина затвара рано поподне због несташице људства и новца.

"Ово ће вероватно бити један од најзначајнијих периода у градском здравственом досијеу смрти и болести", рекао је Давид Хондула, из градске администрације.

Топлотни талас у Фениксу има и дугорочне и краткорочне узроке, рекао је Ренди Цервени са Универзитета у Аризони. Дугорочни, током последњих деценија, последица су људске активности, а краткорочни узрок је висок притисак на западу Сједињених Држава, назван "топлотна купола" - висок ваздушни притисак који не само што доноси и ствара топлоту, већ спречава кишу и облаке да донесу олакшање.

"Овај топлотни талас је јак и неумољив. Нажалост, то је претеча онога што долази", рекла је Кетрин Џејкобс, директорка Центра за науку и решења о прилагођавању клими на Универзитету у Аризони.

Скоро сваког јулског дана просечна температура у свету била је виша од највише измерене протеклих година, а америчке метеоролошке станице обориле су више од 860 топлотних рекорда у протеклих седам дана.

Москва поплављена, у Кини измерено 80 степени

Непогоде друге врсте погодиле су Москву у уторак поподне. Јак ветар и пљускови оборили су око 70 стабала у руској престоници, а оштећено је више од 50 аутомобила, речено је Интерфаксу у хитним службама.

У невремену нема повређених.

Иначе, за мање од сат времена у граду је пало до 23 мм падавина, што је више од четвртине месечне норме за јул.

Удари ветра понегде су достизали и 20 метара у секунди.

Десетине улица било је поплављено, а Парк Горки је био затворен.

Надлежни су препоручили да ресторани и кафићи затворе летње терасе.

Последњих дана температуре у Кини и другим деловима Азије, такође обарају све рекорде.

Џиновски термометар у кинеској провинцији Синђанг измерио је температуру тла од 80 степени Целзијуса, број погинулих од обилних киша у Јужној Кореји данас је достигао 44.

Радознали туристи у западној кинеској провинцији Синђанг, опремљени шеширима и кишобранима широких обода борили су се са високим температурама да би снимили селфије уз огромни термометар који је показивао температуру у реалном времену од 80 степени Целзијуса, приказала је државна телевизија.

То ствара проблеме државама широм света и налаже да се хитно позабаве климатским променама, за које научници тврде да ће топлотне таласе учинити још чешћим, озбиљнијим и смртоносним, наводи Ројтерс.

СЗО: Прошле године врућине однеле 60.000 живота, та бројка ће расти

Директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге, истакао је да је "очајнички и хитно потребно" ухватити се у коштац са климатском кризом.

Подсећајући на 60.000 смртних случајева у Европи прошле године услед екстремних врућина, Клуге је рекао да се очекује да ће број смртних случајева од екстремних врућина "расти из године у годину", преноси Синхуа.

Тренутне "опасне зоне" обухватају јужну и источну Европу, рекао је Клуге, позивајући јавност да редовно проверава временске извештаје, прати локалне смернице и информише се о здравственим ризицима везаним за временске прилике".

"Поред прилагођавања новој реалности овог лета, морамо гледати у године и деценије које су пред нама", рекао је Клуге и нагласио да климатска криза представља егзистенцијалну претњу људској раси.

image