Свет

Литванија позвала ЕУ да користи балтичке луке за извоз украјинског жита

Балтичке луке могле би да помогну у транспорту 25 милиона тона житарица годишње, наводи се у писму тројице литванских министара упућеном европским комесарима
Литванија позвала ЕУ да користи балтичке луке за извоз украјинског житаwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Литванија је позвала Европску унију да користи балтичке луке за извоз украјинског жита након суспензије споразума о житу.

Балтичке луке "могле би да служе као поуздана алтернатива за транзит украјинских производа, укључујући жито", наводи се у писму тројице литванских министара упућеном европским комесарима, преносe "РИА Новости".

У писму се додаје да би балтичке луке могле да помогну у транспорту 25 милиона тона житарица годишње. Литванија је наводно затражила од ЕУ и да смањи бирократију на граници Украјине са Пољском.

Споразум о житу је прекинут 18. јула, а Руска Федерација је обавестила Турску, Украјину и УН о приговору на његово продужење. 

Руски председник Владимир Путин раније је истакао да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље неће да испуне своја обећања. Путин је више пута навео да је Запад највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ посла - снабдевање сиромашних земаља, укључујући и афричке, никада није остварен.

Након престанка рада Црноморске иницијативе за жито и укидања поморског хуманитарног коридора, сви бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматрају се потенцијалним превозницима војног терета од поноћи 20. јула и сматрају се укљученим у украјински сукоб на страни кијевског режима, саопштило је руско Министарство одбране.

"Блумберг" је известио да је један број представника бродарства уверен да после истека житног уговора нико "при здравој памети" неће слати бродове несигурним путевима, подсећа руска агенција.

image