Свет

Америка прижељкује успех разговора Путина и Ердогана о житу

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да за Украјину "не постоји савршено решење"
Америка прижељкује успех разговора Путина и Ердогана о житуGetty © Ramil Sitdikov/Host Photo Agency via Getty Images

САД су изразиле наду да ће предстојећи најављени разговори председника Руске Федерације Владимира Путина и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана поновном успостављању Црноморског споразума о житу дати позитивне резултате.

"Као што знате, председник Ердоган је у петак рекао да жели да иницира разговоре са председником Путином како би га подстакао да се поново придружи иницијативи за жито. Очигледно се надамо успеху у тим преговорима", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер новинарима, а пренела је турска агенција "Анадолија".

Милер је рекао да "не постоји савршено решење" које ће Украјини омогућити да испоручује исту количину житарица као што је то радила у оквиру Црноморске иницијативе за жито, осим ако се поморски путеви поново не отворе.

Русија се прошле недеље повукла из уговора о црноморском житу, уз образложење председника Путина да се руски део споразума не примењује.

Споразум, који су у јулу прошле године у Истанбулу првобитно потписале Турска, УН, Русија и Украјина, имао је за циљ обнављање извоза житарица из украјинских лука који је заустављен као резултат руско-украјинског сукоба.

image