Свет

Кенеди Млађи позива на дијалог са Москвом: Русија има више нуклеарних бојевих глава од нас

САД немају контакте на високом нивоу са Русијом, комуникација мора да се успостави, поручио је братанац некадашњег председника Џона Кенедија
Кенеди Млађи позива на дијалог са Москвом: Русија има више нуклеарних бојевих глава од насGetty © Photo by Jamie McCarthy/Getty Images

Сједињене Државе треба да успоставе контакте на високом нивоу са Русијом, изјавио је кандидат за председника САД Роберт Кенеди Млађи, истакнувши да је "Вашингтон фактички у рату са Москвом".

"Русија је нуклеарна сила, која има хиљаду више нуклеарних бојевих глава од нас. И изгледа да никога није брига за то", казао је Кенеди.

Како је навео, његов ујак, 35. председник САД Џон Ф. Кенеди и совјетски лидер Никита Хрушчов били су у контакту и "толико су се спријатељили да су могли директно да се зову".

"Одрастали смо мислећи да смо победили у Другом светском рату, да је Америка победила Адолфа Хитлера. Само је мој ујак рекао: Не, Руси су победили у рату", казао је Кенеди, подсећајући на губитке СССР-а.

Према његовим речима, САД немају односе на високом нивоу са Русијом, као и да мора да се успостави комуникација.

"Мислим да би било важно размишљати о томе данас, јер нико није разговарао са руским председником Владимиром Путином годину дана. САД немају контакте на високом нивоу са Русијом. Морамо да разговарамо са њима", прецизирао је Кенеди.

Наиме, Роберт Кенеди Млађи кандидује се на председничким изборима у САД 2024. Политичар је син сенатора Роберта Кенедија (1925-1968) и нећак бившег америчког лидера Џона Ф. Кенедија.

Следећи председнички избори у САД биће одржани у новембру 2024. Председник САД Џозеф Бајден раније је најавио да ће тражити реизбор на највиши положај у влади. 

Бивши републикански председник Доналд Трамп такође је најавио улазак у председничку трку.

image