Свет

Температуре океана око јужне Флориде достигле ниво "вруће каде"

Топлотни таласи све више погађају светске океане
Температуре океана око јужне Флориде достигле ниво "вруће каде"Getty © Carl Court / Staff

Површинска температура океана око Флорида Киза ове недеље је порасла на 38,43 степена Целзијуса, што би могао да буде глобални рекорд, с обзиром да температуре океана у држави дистижу невиђене температуре.

Нормалне температуре воде за ову област у ово доба године требало би да буду између 23 и 31 степен Целзијусов, према Националној администрацији за океане и атмосферу (Ноаа). Ниво топлоте забележен ове недеље је отприлике једнак врућој кади, преноси "Гардијан".

Записи о површинској температури океана се не воде, али студија из 2020. сугерише да је највиша забележена температура била 37,61 степен у Персијском заливу.

Јужна обала Флориде бори се са екстремним топлотним таласом који угрожава морски живот и океанске екосистеме.

"Нисмо очекивали да се ово загревање догоди овако рано и да буде овако екстремно", рекао је за Си-Ен-Ен Дерек Манзело, из Националне администрације за океане и атмосферу.

"Чини се да је ово без преседана у нашој евиденцији", додао је.

Топлотни таласи све више погађају светске океане, уништавајући алге, морску траву и корале и убијају делове морског живота попут "дивљих пожара који уништавају огромне површине шума".

Истраживање из 2019. показало је да се број дана топлотних таласа у океану утростручио последњих година.

Експерти кажу да је топлотна купола из 2021. вероватно убила више од милијарду морских животиња дуж канадског дела Тихог океана.

Све већа учесталост и интензитет лоших временских прилика - како на копну тако и у океанима - симптом је глобалне климатске кризе изазване људским фактором која подстиче екстреме, упозоравају стручњаци, а очекује се да ће тренутни топлотни таласи трајати до августа.

Светска метеоролошка организација Уједињених нација известила је раније овог месеца да је глобална температура мора достигла месечне рекордне висине од маја, такође делом због Ел Ниња. Температуре површине мора широм света обориле су месечне рекорде за топлоту у априлу, мају и јуну, наводи Ноаа.

Температуре на Флориди такође представљају претњу за људске залихе хране и средства за живот за оне чији је посао везан за воду.

image