Свет

Сијарто: Свету не треба подела на блокове, пред нама је већи проблем - климатске промене

Глобална безбедност је тренутно у највећој опасности у последњих 80 година, јер је ризик од трећег светског рата највећи, претња од тероризма расте, а разговори о употреби нуклеарног оружја све су отворенији, указао је мађарски дипломата
Сијарто: Свету не треба подела на блокове, пред нама је већи проблем - климатске променеGetty © Omar Marques / Stringer

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто позвао је светске лидере да не дозволе да се свет подели на блокове, јер би то спречило земље да раде заједно на борби против климатских промена и у области заштите животне средине.

Глобална безбедност је, према његовим речима, тренутно у највећој опасности у последњих 80 година, јер је ризик од трећег светског рата највећи, претња од тероризма расте, а разговори о употреби нуклеарног оружја све су отворенији.

Ризици на које Сијарто указује с једне стране доводе до поделе света на блокове, а са друге стране до тога да свет не може да обрати пажњу на важније проблеме и изазове са којима се суочава наша планета, уверен је мађарски дипломата.

"Ово је нека врста зачараног круга, јер ако се свет подели на блокове, нећемо моћи да испунимо задатке који се односе на заштиту животне средине и борбу против климатских промена", рекао је Сијарто пре почетка састанка Економског и социјалног савета УН, преносе "РИА Новости".

Мађарска ће са своје стране наставити да доказује да уместо блоковске поделе света треба да дође период веза, како би светски лидери у последњем могућем тренутку донели разумну одлуку и окренули свет ка заједници, а не подели.

"На крају крајева, ако земље света, посебно највеће и најјаче, неће моћи да сарађују културно, онда нећемо наћи одговоре на најхитније изазове са којима се суочавамо", рекао је Сијарто.

Раније је шеф мађарског министарства спољних послова рекао да су централна Европа и конкретно Мађарска увек губиле у ситуацији када је свет подељен на блокове.

image