Свет

"Проблематично понашање" Кине у Пацифику насекирало Блинкена

Амерички државни секретар поново се жалио на кинеске активности у Океанији
"Проблематично понашање" Кине у Пацифику насекирало Блинкена© Tanjug/Tupou Vaipulu/Pool Photo via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је, током посете пацифичкој острвској држави Тонгa, на ''проблематично понашање'' Кине наводећи као примере милитаризацију Јужног кинеског мора и оно што је назвао "економском принудом".

САД, каже он, немају ништа против ангажовања Кине у региону, али су забринуте јер кинеске инвестиције морају бити транспарентне и предузете уз одрживо финансирање, преноси Ројтерс.

''Једна од ствари које смо видели како је ангажовање Кине у Индо-пацифичком региону расло, јесте то да је дошло је до неког, из наше перспективе, све проблематичнијег понашања'', рекао је Блинкен.

Блинкен је раније разговарао са премијером Тонге Сиаосијем Соваленијем о стратешком значају пацифичког региона, уочи посете Аустралији и Новом Зеланду.

Ројтерс подсећа да је Кина последњих година финансирала инфраструктуру у региону и повећала своје дипломатско присуство у том делу света, па је и кинески министар спољних послова Ванг Ји прошле године посетио земље Пацифика.

Но, у међувремену је почела инвазија западних званичника на Океанију, па ће тако амерички министар одбране Лојд Остин ове недеље посетити Папуа Нову Гвинеју пре него што се упути у Аустралију где треба да почне највећа аустралијско-америчка војна вежба.

Француски председник Емануел Макрон такође је у региону, где посећује Папуу Нову Гвинеју и Вануату.

Блинкен ће, иначе, данас званично отворити нову америчку амбасаду у главном граду Тонге, Нукуалофи.

image