Свет

Русија и Кина успешно окончале поморске вежбе: Заједничке патроле на Пацифику

Вежбе су показале висок степен сарадње две војске у ситуацијама безбедносних претњи, кажу стручњаци за кинески "Глобал тајмс"
Русија и Кина успешно окончале поморске вежбе: Заједничке патроле на Пацификуwww.globallookpress.com © Ma Yubin

Русија и Кина су успешно окончале четвородневне поморске вежбе у Јапанском мору и очекује се да ће ускоро започети наредну фазу сарадње, која укључује заједничке поморске и ваздушне патроле на Пацифику.

Вежбе су показале висок степен сарадње две војске у ситуацијама безбедносних претњи, кажу стручњаци за кинески "Глобал тајмс".

Церемонија затварања одржана је кинеском разарачу "Ћићихар", који је коришћен као команди брод за читаве вежбе, објавила је морнарица кинеске Народноослободилачке војске у понедељак.

Током четвородневних вежби, поморске и ваздушне снаге су испуниле више циљева, а оне су оствариле очекивање продубљивања међусобног поверења, изградње пријатељства и јачања капацитета, додали су у кинеској морнарици.

"Вежба представља значајну кинеску-руску војну операцију у очувању безбедности стратешких поморских рута, као и значајан корак у примени интегрисаних капацитета двеју војски", рекао је кинески адмирал и командант поморске вежбе Кју Веншенг.

Вежбе су промовисале стратешку сарадњу две земље, као и очување стабилности у североисточној Азији, рекао је Кју.

Кинески војни стручњак и ТВ коментатор Сонг Жонгпинг рекао је за "Глобал тајмс" су припадници две војске увежбавали  противваздушне, противбродске и противподморничке и операције против морских мина, што је блиско повезано заштитом стратешких поморских рута.

Иако вежбе нису биле усмерене против трећих страна, Сонг је рекао да су оне организоване у тренутку када "неке геополитичке силе стварају нестабилност у региону".

Оне такође показују висок степен међусобног поверења између кинеске и руске војске, додао је он.

И Кина и Русија су током вежби користиле своје главно борбено оружје и опрему, а курсеви обуке су били осмишљени тако да буду сложени и борбено оријентисани, рекао је за "Глобал тајмс" још један кинески војни експерт, који је затражио анонимност.

Флота од око 10 пловила и 30 авиона демонстрирала је способности у очувању мира и стабилности у региону усред погоршања глобалне безбедносне ситуације, додао је он.

Кинеске и руске поморске снаге би ускоро требало да започну заједничке патроле у водама Пацифика, објавила је кинеска морнарица. То ће бити треће такве патроле, пошто су оне већ одржаване 2021. и 2022. године.

Предстојећа заједничка поморска и ваздушна патрола биће још једна манифестација све појачане стратешке сарадње Кине и Русије, сматрају аналитичари.

image