Свет

На штету конкуренције: Тајна шема "Епла" и "Амазона" стигла пред британски суд

Два технолошка гиганта су се удружила да би вештачки задржали цене високим
На штету конкуренције: Тајна шема "Епла" и "Амазона" стигла пред британски суд© Tanjug/AP Photo/Kathy Willens, File

Технолошки гиганти "Епл" и "Амазон" оптужени су да су се удружили и склопили тајни договор како би цене "ајфона", "битс" слушалица и других сличних производа вештачки одржале високим и са тржишта избацили конкуренте који су нудили снижене производе.

"Телеграф" преноси да се у тужби поднетој Жалбеном суду Велике Британије за конкуренцију тврди да је "Амазону" понуђен финансијски подстицај не би ли на својој веб страници дискриминисао остале продавце.

Уговор између "Епла" и "Амазона" наводно је склопљен у октобру 2018. и покривао је уз "ајфоне" и "битс" слушалице, и "ајподе" и "мекбукове".

"Верујем да велике компаније као што су 'Епл' и 'Амазон' треба да се понашају поштено и да се такмиче на основу заслуга, а не коришћењем лажних тактика", рекла је професорка права на Универзитету у Редингу Кристин Рифа која води овај случај.

Рифа и њен адвокатски тим сматрају да је споразумом два технолошка гиганта оштећено до седам милиона Британаца.

Портпарол "Амазона", међутим, тврди да су оптужбе "без основа" и да је споразум са "Еплом" омогућио купцима да "користе проширени асортиман уз боље понуде и бржу испоруку". 

Случај је обелодањен само дан након одвојене пријаве у Лондону у којој се "Еплова" продавница апликација оптужује за неправедан монопол.

Најављен у уторак, тај случај тражи 785 милиона фунти за 1.500 програмера који кажу да "Еплова" провизија од 30 одсто на продају "Еп стора", представља злоупотребу цене.

Калифорнијска технолошка компанија је раније саопштила да 85 процената програмера који дистрибуирају апликације преко "Еп стора" не плаћају никакву провизију.

image
VV inauguration
banner