Свет

СБУ признала умешаност у напад на Кримски мост

"Спроводимо много различитих операција. О некима од њих ћемо моћи да причамо тек после победе, а о некима нећемо уопште", рекао је шеф украјинске службе безбедности
СБУ признала умешаност у напад на Кримски мостwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Шеф Служба безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук признао је да је његова агенција умешана у експлозију на Кримском мосту која се догодила 8. октобра прошле године.

"Спроводимо много различитих операција. О некима од њих ћемо моћи да причамо тек после победе, а о некима нећемо уопште. Једна од наших акција је рушење Кримског моста 8. октобра прошле године", рекао је Маљук уживо на церемонији увођења поштанске марке посвећене раду специјалних служби, преносе "РИА Новости".

У изјавама Маљука се и раније наслућивало признање о умешаности СБУ у експлозију. Наиме, у интервјуу за Јутјуб канал украјинског новинара Комарова, Маљук је рекао да се Кримски мост користи за снабдевање руске војске и да је, "Украјина морала да поремети његов рад".

И Министарство одбране Украјине потврдило је умешаност у напад.

Прошле године је на Кримском мосту експлодирао камион, услед чега је погинуло четворо људи, део моста је уништен, а на железничком делу су се запалиле цистерне са горивом теретног воза.

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је за експлозију оптужила Главну обавештајну управу (ГУР) Министарства одбране Украјине и њеног лидера Кирила Буданова.

Према информацијама ФСБ, бомба у камиону је била је скривена у ролнама грађевинске фолије. Из Одесе је послата у Бугарску, одатле у Грузију, а затим у Јерменију. Тамо је товар оцарињен по правилима ЕАЕУ и промењена су документа за њега.

Након тога, бомба је преко Грузије превезена у Русију, у Армавир, где су поново промењена документа за терет. Затим је камион до Симферопоља одвезао Кримски мост, а ујутру 8. октобра дошло је до експлозије.

image