Свет

Републиканци у Конгресу прете Закербергу, траже доказе о цензури

У питању су наводни покушаји администрације председника Џозефа Бајдена да контролише разговоре на друштвеним мрежама притиском на главне платформе да цензуришу садржај који Бела кућа сматра осетљивим
Републиканци у Конгресу прете Закербергу, траже доказе о цензуриGetty © Chip Somodevilla

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса намеравају да осуде суоснивача Фејсбука Марка Закерберга за непоштовање Конгреса, уколико његова компанија не достави документе које су претходно тражили, а у којима се налазе наводне директиве федералне владе о цензури.

Гласање о непоштовању биће одржано у четвртак, осим ако Фејсбукова матична компанија "Мета платформс" не преда документацију која показује како су владине агенције вршиле притисак на њу да ускрати право на слободу говора многим Американцима, рекао је за "Фокс њуз" председник правосудног одбора Представничког дома Џим Џордан, републиканац из Охаја.

У питању су наводни покушаји администрације председника Џозефа Бајдена да контролише разговоре на друштвеним мрежама притиском на главне платформе да цензуришу садржај који Бела кућа сматра осетљивим.

Док по закону саме платформе могу да бирају како да ограниче свој садржај, интервенција владе да утиче на те одлуке могла би да наруши право на слободу говора. Џордан је тврдио да је његов комитет имао увид у довољно доказа који показују да се Фејсбук суочио са цензорским притисцима сличним онима које је раније открио власник Твитера Илон Маск.

"Мислимо да се иста ствар дешавала на Фејсбуку, али немамо увид у ту комуникацију. Дакле, то је оно што смо захтевали, и ако у четвртак будемо морали да пређемо на гласање о непоштовању, то ћемо и урадити. Само желимо информације јер знамо да се то дешавало", рекао је Џордан. 

Џордан је цитирао прошлонедељно сведочење у Конгресу које је открило да је Бајденова администрација покушала да цензурише говор Роберта Ф. Кенедија Млађег - сада кандидата демократа на председничким изборима 2024. године -  само неколико сати након што је Бајден преузео дужност у јануару 2021.

"Бајденова администрација је - буквално 37 сати након формирања - тражила да цензурише демократског председничког противкандидата на претходним изборима. То не би требало да се дешава у Америци, али јесте", истакао је Џордан. 

Он је такође указао на судску пресуду према којој је утврђено да је Бајденова администрација покушала да "управља дебатом на интернету", преузимајући "улогу сличну орвеловском министарству истине".

Портпарол компаније "Мета" Енди Стоун је изјавио да је компанија испоштовала судски позив Представничког дома и обезбедила више од 50.000 страница докумената од фебруара. 

Чак и ако одбор кога контролишу републиканци изгласа да Закерберг није поштовао Конгрес, Министарство правде је то које одлучује да ли ће оптужити генералног директора "Мете". Таква оптужба је мало вероватна, тако да би гласање о непоштовању могло да буде само симболичан укор.

image