Свет

Фејсбук против истине: Како је Закерберг објавио рат Симору Хершу

Корисници ове друштвене мреже који желе да поделе текст о терористичком нападу на Северни ток биће преусмерени на чланак медија повезаног с владом Норвешке који нуди "додатна објашњења"
Фејсбук против истине: Како је Закерберг објавио рат Симору Хершуwww.globallookpress.com © IMAGO/R. Rebmann

Да је истина највећи непријатељ западних влада, као и друштвених мрежа које су под њиховом контролом, потврђује и чињеница да Фејсбук, на све могуће начине, сузбија видљивост бомбастичног открића Симора Херша о томе да су САД кривац за напад на Северни ток који се одиграо уз подршку Норвешке.

Њихова логика је јасна. Чињенице које им не иду на руку, а већ су испливале, треба учинити што мање видљивим.

Тако ова друштвена мрежа, попут Твитера својевремено, у служби својих господара, корисницима максимално отежава да прочитају сазнања Пулицером овековеченог новинара.

"Корисници Фејсбука који покушају да поделе Хершову причу добијају следећу поруку: 'Пре него што поделите овај садржај, можда бисте желели да знате да постоје додатна извештавања од Фактиска. Страницама и веб-сајтовима који континуирано објављују или деле лажне вести укупна дистрибуција садржаја биће смањена и ограничена на друге начине", наводи "Чајна дејли".

"Борци" за истину нуде и линк до текста на норвешкој веб страници "Фактиск.но", која је настала у сарадњи са државном радиодифузном компанијом, па се аустралијска новинарка Кејтлин Џонстон с правом пита како се компанија за "проверу чињеница" која послује у сарадњи са норвешким државним медијима може сматрати "независном" док анализира текст који експлицитно оптужује владу Норвешке за изузетно тешке злочине.

"Без обзира да ли мислите да су Хершове тврдње валидне или не, његово извештавање је неоспорно део приче о саботажи Северног тока и само по себи је вредно вести. А највећа светска платформа друштвених медија директно се меша у њихову дистрибуцију", навела је новинарка.

И Мајкл Шеленбергер, аутор чланка на "Сабстаку", пише да платформа Марка Закерберга заузима страну, уместо да дозволи корисницима да сами одлуче.

"И уместо да објашњава, Фејсбук читаоце шаље на чланак на норвешком. Другим речима, Фејсбук је одлучио да је норвешки новинар у праву, а Херш у криву. А можда Херш и није у праву, а норвешки новинар јесте. Али, у сваком случају, не би требало да буде на Фејсбуку да одлучује. То је дебата која би требало да се одвија без интервенције Фејсбука" закључио је Шелебергер,

Он је додао и да је "након Бајденовог 'Самита за демократију' прошлог месеца, Фејсбук пристао да цензурише 'лажне наративе' који би 'ослабили нашу подршку Украјини'".

Првобитно, Хершов чланак био је обележен ознаком "лажне информације, проверене од стране независних фактчекера", док је тренутно на овој платформи нотиран као "делимично лажна информација".

Стручни сарадник часописа "Јакобин" Бранко Марчетић скренуо је међутим, пажњу да су слична "упозорења" изостала код других текстова- укључујући "Њујорк тајмсов" у коме се тврди да је за уништење Северног тока крива "проукрајинска група", као и оне где се оптужује Русија.

"То је упркос чињеници да су такве оптужбе у супротности са сада званичним наративом проукрајинске групе, и упркос томе да и западни званичници сада отворено сумњају да је Русија напала сопствени гасовод", написао је Марчетић.

image
VV inauguration
banner