Свет

Макрон осуђује "нови империјализам" док обилази остатке француске империје

Председник Француске сматра да је легитимно да упути таква упозорења с обзиром на колонијалну прошлост земље
Макрон осуђује "нови империјализам" док обилази остатке француске империје© Henri Swzarc/Keystone Press Agency

Председник Француске Емануел Макрон осудио је "нови империјализам" у Индо-Пацифику, обећавајући да ће Париз појачати присуство у региону како би одбранио суверенитет мањих држава.

"У Индо-Пацифику, а посебно у Океанији, појављује се нови империјализам и логика моћи која угрожава суверенитет појединих држава, најмањих, често најкрхкијих", рекао је Макрон у Вануату.

Председник Француске налази се у петодневној посети јужном Пацифику, где обилази француске територије Нове Каледоније, Папуе Нове Гвинеје и архипелага Вануату, преноси бриселски "Политико".

Како се наводи, у том региону САД такође повећавају своје присуство, а Кина такође води све офанзивнију спољну политику. Макрон, међутим, није именовао државе које оптужује за "нови империјализам".

Председник Француске је овом приликом осудио "илегални риболов", експлоатацију ретких минерала и "изнуђивачке зајмове понуђене мањим државама".

Како оцењује "Политико", Макрон хода по жици између историјског савеза Француске са САД и другим западним земљама и своје жеље да игра улогу "балансирајуће силе" у региону. 

Због те позиције Макрон је критикован и раније, а посебно након што је за "Политико" рекао да Европа не би требало да буде амерички вазал, те да не треба да буде увучена у конфликт Кине и САД око Јапана.  

Како пише бриселски портал, у питању је прва посета француског председника Индо-Пацифику откако је Шарл де Гол обишао регион 1966. године, а требало би да обележи "поновно укључивање" Француске у ту област, чије су државе биле узнемирене искључењем Париза из савеза АУКУС (Аустралија, Британија, Америка) 2021.

Француска, како се набоди, има амбицију да стане "раме уз раме" са земљама на  Пацифику како би подржао "њихову независност и суверенитет", рекао је Макрон.

"Глобални поредак је потпуно поремећен спремношћу нових светских сила да угрозе светски поредак и нападну друге земље, попут Русије која напада Украјину", рекао је Макрон.

Француска има неколико територија у Тихом океану, укључујући Нову Каледонију, Француску Полинезију и острва Валис и Футуна.

"Друге велике регионалне силе тестирају ваш и наш поморски суверенитет", додао је он. 

Макрон је навео да сматра да је легитимно да он упути таква упозорења с обзиром на Француску колонијалну прошлост и колонијалне везе Француске са регионом. 

"Ми смо наследници те прошлости", рекао је он. 

Вануату је био француско-британски "кондоминијум" познат као Нови Хебриди све док није стекао независност 1980. године. 

image