Свет

Европа званично постаје америчка колонија? Американка на функцији у ЕУ, Француска се побунила

Професорка економије са Јејла и бивша службеница Стејт департмента Фиона Скот Мортон прва је држављанка САД на дужности у ЕУ
Европа званично постаје америчка колонија? Американка на функцији у ЕУ, Француска се побунилаwww.globallookpress.com © Jens Kalaene

Педесетшестогодишња Фиона Скот Мортон у септембру ће заузети место Пјера Режибоа, главног економисте ЕУ задуженог за тржишну конкуренцију, који одлази у пензију. Она је прва држављанка САД на дужности у ЕУ, а француски министри су се побунили због овог именовања, али Европска унија остаје при својој одлуци.

Потпредседница Европске комисије Маргарете Вестагер je за главну економисткињу Директората за конкуренцију ЕУ именовала Мортон, професорку економије са Јејла и бившу службеницу Стејт департмента током мандата Барака Обаме. Она ће бити на челу управе која надзире рад технолошких дивова попут Гугла, Епла, Мете и Мајкрософта.

Поверена јој је и кључна улога у провери великих аквизиција, попут Амазонове куповине Ајробота и Адобеове куповине стартапа "Фигме".

До именовање Мортонове дошло је у тренутку када ЕУ треба да имплементира нове, амбициозне законе који се тичу регулације поменутог сектора.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен наишла је на бројне критике због овог именовања, а оптужују је да је превише "атлантски" настројена.

Три француска министра су изразила забринутост због те одлуке и позвала ЕК да је преиспита, а против је и тамошња опозиција.

Левичар Жан-Лик Меланшон је рекао да је то именовање доказ да се "европски континент прикључује Северној Америци". Челница радикалне деснице Марин ле Пен написала је на Твитеру да "Европа више уопште није европска".

image