Свет

Боливија купује иранске дронове, Техеран шири утицај

Споразум Ирана и Боливије изазвао је нервозу у региону
Боливија купује иранске дронове, Техеран шири утицајwww.globallookpress.com © Iranian Army Office

Боливија је ове седмице договорила куповину иранских дронова, пловила и технологије које ће користити у борби против трговине наркотицима и како би ојачала "територијалну и граничну контролу".

Новило се прошле седмице састао са иранским колегом Мохамедом Резом Аштијанијем и потписао меморандум о разумевању у области одбране и безбедности.

Аштијани је навео да су односи између Ирана и "истомишљеника" из Латинске Америке "пример независних држава". Новило је, пак, рекао да је Иран "модел за Боливију у постизању слободе".

Споразум потписан између Боливије и Ирана изазвао је забринутост у Аргентини због растућег иранског утицаја, нарочито међу јеврејском заједницом која за бомбашки напад АМИА 1994. године - најсмртоноснији у историји западне хемисфере пре 11. септембра - криви Иран. У нападу је погинуло 85 особа.

Аргентина је, преко свог министарства спољних послова, званично затражила информације од Боливије о "темама разговора и могућим постигнутим споразумима" током Новилове посете Техерану.

Боливија је узвратила поручивши Аргентини да "претерује" и да споразум постигнут са Ираном никога у региону не угрожава.

Споразум Ирана са Боливијом потписан је месец дана након прве турнеје иранског председника Ебрахима Раисија по региону током које је посетио савезнике у Латинској Америци: Венецуелу, Кубу и Никарагву.

Том приликом потписани су нови споразуми са левичарским владама, укључујући оснивање нове технолошке канцеларије у Венецуели, нове споразуме о науци и технологији са Никарагвом и обећање да ће се борити против "јенкијевског империјализма" са Кубом.

image