Русија

Русија и Боливија прешле на плаћање у националним валутама

Oтворени су директни кореспондентни рачуни у рубљама и боливианима између Гаспромбанке и државне банке Боливије Унион
Русија и Боливија прешле на плаћање у националним валутамаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Русија и Боливија започеле су плаћање у националним валутама, рубљи и боливиану, рекао је за "РИА Новости" амбасадор Русије у Боливији Михаил Леденев.

"Међубанкарска сарадња наставља се активно, уз учешће амбасаде. Прошле године одржан је низ видео-конференција између руководства централних банака две земље. Као резултат, отворени су директни кореспондентни рачуни у рубљама и боливианима између Гаспромбанке и највеће боливијске државне банке Унион", објаснио је дипломата.

Леденев је поручио да је ова одлука веома битна, јер отвара могућност за обављање финансијских тразакција у националним валутама, што, са друге стране, олакшава рад руских компанија на тржишту Боливије.

Русија од прошле године активно ради на преласку на националне валуте током трговине са пријатељским земљама. Москва тиме жели да избегне зависност од америчког долара и тако смањи утицај Запада на политику и економију Кремља.

Крајем јануара, руски председник је наложио влади да уради све што може како би се ове године велики део трговине Русије са земљама Азије, Африке, Латинске Америке и Заједнице Независних Држава обрачунавао у националним валутама тих земаља.

image