Свет

"Блумберг": Шта изазива државне ударе широм Западне Африке

Сви пучеви изазвани су сиромаштвом земаља Сахела, које изазива фрустрације становништва и подстиче екстремистичко насиље
"Блумберг": Шта изазива државне ударе широм Западне Африкеwww.globallookpress.com © Michael Runkel

Припадници председничке гарде Нигера ухапсили су лидера ове земље богате уранијумом, у којој су стациониране америчке и француске снаге, које се боре против ширења милитантног ислама, преноси "Блумберг".

Државни удар у Нигеру уследио је после пет успешних државних удара у регији Сахела током последње три године. Уколико преврат успе, то ће створити појас земаља под војном управом, који се протеже од Атлантског океана до Црвеног мора, од којих је већина ближа Русији него Западу.

Представници оружаних снага Нигера појавили су се на државној телевизији 26. јула, саопштавајући да су преузели контролу над земљом, неколико сати након што је председник Мохамед Базум ухапшен.

Министар спољних послова Нигера је у четвртак изјавио за телевизију "Франс 24" да су преговори са војском у току, али само неколико сати касније начелник војске је безрезервно подржао пуч, пренела је агенција Франс прес.

Нигер, кључни западни савезник

Афричка унија, регионални блок који чини 15 држава, САД, као и друге западне силе осудиле су преузимање власти и позвале на моментално ослобађање бившег председника Базума.

Нигер је, тврди "Блумберг", до сада представљао "релативан бастион стабилности" у једном од најнесигурнијих региона на свету и, пре свега, кључног западног савезника. САД у Нигеру располажу са војном базом опремљеном дроновима, коју су, у сарадњи са француском војском, користиле за гађање побуњеника повезаних са Ал Каидом и Исламском државом.

Европска унија види Нигер као савезника у покушајима да обузда илегалну имиграцију из Африке, чије руте воде ка Медитерану. ЕУ је, између 2017. и 2020. године, Нигеру обезбедила 1,1 милијарду долара помоћи, при чему је четвртина новца била усмерена на контролу миграција.

Нигер, који је више него двоструко већи од Француске, сврстава се међу најнеразвијеније земље и има једну од највиших стопа наталитета у свету.

Догађаји у Нигеру прате по два пуча у суседном Малију и Буркини Фасо, и још један у оближњој Гвинеји. Лидер Судана, још једне државе у регији Сахела, свргнут је 2021. године, исте године када је војска Чада сменила свог председника.

Сви државни удари изазвани су економским тешкоћама, које подстичу фрустрације међу становницима и, посебно у западној Африци, ширење екстремистичког насиља.

Да ли преврати утичу на производњу

У државним ударима у Малију и Буркини Фасо владе су замењене хунтама, непријатељски расположеним према бившој колонијалној сили - Француској, која је, међутим, све више пријатељски настројена према Русији. Мали и Буркино Фасо избацили су француске трупе и ангажовали припаднике других војних група.

Нигер је други по величини произвођач уранијума у Африци а, према подацима Светске нуклеарне асоцијације, највећи део своје производње извози у Француску. Прошле године Нигер је произвео 2.020 тона уранијума. Остаје нејасно је да ли ће, и у којој мери, државни удар утицати на производњу.

Остале земље, које су прошле године преживеле државне ударе, такође су богате рудним ресурсима, али у мало њих је, упркос променама власти, закључује "Блумберг", дошло до великих поремећаја у производњи. 

image