Свет

"Политико": После пуча Нигер окреће леђа Француској и САД

Ова земља је до сада била један од последњих савезника Запада у региону Сахела
"Политико": После пуча Нигер окреће леђа Француској и САДwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Војни удар у Нигеру прети да дестабилизује једног од ретких последњих западних савезника у афричком региону Сахел (регион између Атлантског океана и Црвеног мора), оцењује "Политико".

У среду увече, највиши војни врх Нигера је на националној телевизији објавио да је збацио председника земље Мохамеда Базума, који је изабран 2021.

"Ми, одбрамбене и безбедносне снаге, уједињене у оквиру Националног савета за заштиту отаџбине, одлучили смо да ставимо тачку на режим који познајете, због сталног погоршања безбедносне ситуације и лошег економског и социјалног управљања", рекао је пуковник мајор Амаду Абдраман, преноси агенција Франс прес.

Промена власти у Нигеру могла би да представља ударац за Запад, посебно за Француску и Сједињене Америчке Државе, које желе да одрже снажне везе са овом западноафричком државом.

И за Париз и за Вашингтон, Нигер је, наводи "Политико", стратешки важна држава у борби против исламског тероризма, на коју се гледа као на "једног од најпоузданијих савезника САД." Нигер је једна од последњих држава у Сахелу која за сада није продубила сарадњу са Русијом.

Још један неуспех Француске у региону

Према "Монду", нема очигледних знакова утицаја Русије на догађаје у Нигеру, који су, углавном, изазвани унутрашњим разлозима.

За Француску, Базумов одлазак означава још један неуспех у региону, само неколико месеци након што су француске трупе морале да се повуку из суседних држава - Буркине Фасо и Малија, чиме је практично окончана операција "Баркан".

Париз, чији је утицај у Западној Африци значајно ослабио, наводно је распоредио око 1.500 француских војника у Нигеру. Влада у Нијамеју изразила је задовољство билатералним војним споразумом. Ова земља је требало да постане "лабораторија за нову врсту војних односа", заснованих на равноправној сарадњи између Француске, бивше колонијалне силе, и афричких влада.

Француско министарство спољних послова објавило је саопштење у коме је изразило "забринутост" због ових догађаја, додајући да "снажно осуђује сваки покушај преузимања власти силом". Француско министарство је објавило и поруку упозорења за француске грађане који живе у Нигеру, позивајући их да ограниче кретање и поштују безбедносна упутства.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са Базумом током ноћи и изразио "непоколебљиву подршку САД".

„Снажно економско и безбедносно партнерство САД са Нигером зависи од наставка демократског управљања и поштовања владавине права и људских права", наводи се у саопштењу.

За Француску, проблематичан је и термин пуча, јер се француски председник Емануел Макрон управо налази у петодневној посети Индо-Пацифику, са министром оружаних снага Себастијеном Лекорнуом.

У посети Индопацифичком региону налази се и Блинкен.

 

image