Свет

Орбан: Питање је колико ће још ЕУ моћи да помаже Кијеву

Премијер Мађарске сумња да су средства која Унија дугује његовој земљи заправо потрошена на помоћ Украјини
Орбан: Питање је колико ће још ЕУ моћи да помаже Кијеву© Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да се не зна колико дуго ће Европска унија моћи да пружа финансијску подршку Украјини с обзиром на недостатак извештаја о томе на шта је утрошено 70 милијарди евра из планираног седмогодишњег буџета ЕУ.

"Питање је колико ће Европа још моћи да помаже Украјини. Америка има светску валуту – долар и уз разне финансијске манипулације и операције може да произведе много новца. Али евро је другачији, ми не можемо да производимо новац тако лако као Американци. У ЕУ земље чланице дају средства у општи буџет. Не знам колико ћемо још издржати јер је европска економија у невољи, а крај рата се не назире. Дали смо више од 70 милијарди евра и не знамо за шта, нема извештаја", рекао је Орбан за мађарски радио "Кошут".

Шеф мађарске владе подсетио је да је Европска комисија "усред седмогодишњег плана буџета ЕУ" предложила његово повећање за још десетине милијарди евра, од којих је 50 намењено Украјини.

Уз то је упитао да ли су средства која Унија дугује Мађарској заправо потрошена на помоћ Украјини.

"ЕУ не може да испуни своје обавезе према државама чланицама, па тако ни према нама. ЕУ нам дугује. Све чланице морају сваке године да уплаћују средства у општи буџет, ми смо испунили своје обавезе, али од тада нисмо добили новац који нам следује", појаснио је Орбан.

Према његовим речима, Унија је Будимпешти требало да обезбеди око две милијарде евра за изградњу ограде и заштиту границе од илегалних миграната, исто толико за повећање плата мађарских наставника, као и да јој обезбеди приступ средствима из Фонда ЕУ за економски опоравак после пандемија вируса корона.

"Не постављамо без разлога питање да ли је новац који нам дугују потрошен на нешто друго, рецимо на Украјину. Досад нисмо добили одговор", изјавио је премијер Мађарске.

Упитан да ли би Мађарска могла да блокира промену буџета ЕУ док јој се средства не врате, Орбан је одговорио да би то био непријатељски акт пошто у блоку постоји правило да се различити случајеви не повезују.

"Ипак, о овој теми постоји временска подударност. Прошли пут се десило да су се одлуке за које је потребна једногласна подршка поклопиле с одлукама о мађарском новцу", додао је Орбан.

Раније је и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао да Будимпешта чека извештај о средствима које је ЕУ издвојила за подршку Украјини.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је пак да је ЕК прегледала буџет ЕУ за период од 2024. до 2027. године и позвала чланице да га повећају за 66 милијарди евра –предложено је да се чак 50 милијарди евра у виду грантова и кредита обезбеди за наредне четири године за финансијску помоћ Кијеву. 

Орбан је предлог тада назвао неозбиљним, пошто се не зна где је отишао новац који је претходно дат Кијеву.

image