Свет

Немачка наставља борбу са приливом миграната: Опет скочио број људи који траже азил

Од јануара до јуна поднет је 62.271 захтев за азил, што је 66,9 одсто више него у истом периоду прошле године
Немачка наставља борбу са приливом миграната: Опет скочио број људи који траже азилGetty © Joe Raedle / Staff

Број људи који траже азил у Немачкој наставља да расте. Од јануара до јуна поднет је 62.271 захтев за азил, што је 66,9 одсто више него у истом периоду прошле године, пише "Билд".

Прошле године Немачка је заузела друго место по поднетим пријавама - широм света. Само их је у САД је било више.

Поред тога, пише "Билд", 2,1 милион избеглица је живело у Немачкој на крају 2022. То је било 6 одсто свих избеглица широм света (око 34,6 милиона).

Да ће бројеви поново брзо пасти мало је вероватно, јер према агенцији УН за избеглице, тренутно је расељено 110 милиона људи (према УНХЦР-у, ово укључује избеглице, интерно расељена лица, тражиоце азила и друге људе у невољи) што је више него икада раније у историји човечанства.

У Немачку пре свега долазе Сиријци, Авганистанци и Турци. Највише захтева за азил поднели су у текућој години -  92.886. 

"Земље из којих људи долазе у Немачку једва да су се промениле годинама", рекао је Крис Мелцер за "Билд".

Међу њима су и Ирак и Еритреја. Осим тога, од прошле године је било преко милион украјинских избеглица.

У свету су Украјинци друга највећа група са 5,7 милиона избеглица. На тужном првом месту је Сирија са 6,5 милиона, а Авганистанци су на другом месту као и Украјинци - 5,7 милиона.

Од чега бежe?

Разлози бекства у Европу често су јасни: рат, прогон, протеривање. О томе сведочи велики број избеглица из Украјине, Сирије и Авганистана. Али постоје и други фактори који утичу на кретање избеглица.

Истраживач за миграције Гералд Кнаус рекао је да су дебате о узроцима одласка често погрешне.

"Колико људи илегално долази у Европу зависи пре свега од политике на границама, а мање од проблема у свету", додао је.

Другим речима - што су границе пропусније, то више људи бежи. На пример, тренутно само неколико људи долази из Судана и Конга, иако су тамо рат и сиромаштво.

"Много Пакистанаца тренутно долази преко источне Либије. Шверцери обећавају људима у Пакистану лак пут до Италије", додао је.

Пут ка Европи годинама је углавном водио преко Средоземног мора. Како се наводи, 159.410 људи стигло је до обале Европе из северне Африке и Турске 2022. године. 

Балканску руту прошле године, од јануара до новембра, користило је око 34.300 људи. Ове године, до маја, на том путу је било 8.461 избеглица.

Чињеница је да су кризе све веће. Агенција УН за избеглице претпоставља да ће много више људи бити принуђено да бежи у будућности због климатских промена. 

image