Свет

Сијарто: Безбедносни ризици подстичу илегалне миграције

Европа се суочава са безбедносним ризицима са истока и једва би се изборила са изазовом са југа у виду повећане илегалне миграције, упозорио је министар спољних послова Мађарске
Сијарто: Безбедносни ризици подстичу илегалне миграције© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Мађарска ће наставити да подржава најнеразвијеније земље света како би ојачала њихову стабилност и спречила будуће таласе миграција, изјавио је данас министар спољних послова те земље Петер Сијарто.

Сијарто је на конференцији УН у Дохи рекао да су негативни ефекти рата у суседној Украјини директно утицали на Мађарску, наводи се у саопштењу министарства.

"Иако регионалне, последице рата осећају се широм света", додао је Сијарто.

Како је оценио, сукоб у Украјини је показао крхкост међународног система, уз озбиљне изазове који се појављују у глобалном снабдевању храном и енергијом, што би могло довести до безбедносних ризика.

"Несташица хране и повећање цена енергије могли би да доведу до озбиљних безбедносних ризика у нестабилним и слабо развијеним земљама", рекао је Сијарто.

Он је додао да би то лако могло да доведе до ширења екстремних идеологија и растућег осећаја страха, који су међу главним покретачима масовне илегалне миграције.

Европа се суочава са озбиљним безбедносним ризицима са истока и у таквим условима једва би се изборила са изазовом са југа у виду повећане илегалне миграције, упозорио је Сијарто.

"У светлу рата у Украјини, важније је него икада подржати најмање развијене земље да спрече даље масовне таласе илегалних миграција", рекао је.

Мађарска ће наставити да доприноси овим напорима и подржи све иницијативе УН и Европске уније које имају за циљ да повећају подршку погођеним земљама у циљу јачања стабилности, каже мађарски министар.

image
VV inauguration
banner