Свет

Руске снаге заплениле неоштећен француски лаки тенк од Украјинаца

Француски "АМX-10RC" представља још један комад западне технике који ће руски стручњаци имати прилике да изуче зарад развијања још ефикаснијих метода за његово неутралисање
Руске снаге заплениле неоштећен француски лаки тенк од УкрајинацаGetty © Joern Haufe/Getty Images

Руска војска је запленила неоштећено француско оклопно возило "АМX-10RC" које су претходно напустиле кијевске трупе, наводи се у више различитих извештаја.

Шеф покрета "Ми смо с Русијом" Владимир Рогов потврдио је за РИА Новости да је возило заплењено у Запорошкој области, додавши да возило нема видљивих оштећења и да се налази у "скоро савршеном" стању. 

Напоменуо је и да ће возило бити предато руским војним стручњацима, који ће га детаљно анализирати.

Француски председник Емануел Макрон најавио је пошиљку лаких тенкова "АМX-10RC" украјинским оружаним снагама у јануару 2023. године, што је представљало једну од прекретница у приступу Запада по питању наоружавања кијевског режима.

Међутим, танак оклоп фрацуских лаких тенкова показао се као приметан недостатак у току дуго најављиване украјинске офанзиве, а украјински војници су се у разговору са "Радио Слободна Украјина" претходно жалили да су точкови "АМX-10RC" посебно рањиви на мине и друге експлозивне направе, као и да је посада мање заштићена него у другим тенковима.

image