Свет

Украјински командант се жали на француска оклопна борбена возила

Кијевске трупе прошле су једномесечну обуку за управљање овим борбеним возилима, што, каже украјински командант, није довољно
Украјински командант се жали на француска оклопна борбена возилаGetty © Joern Haufe

Украјински војни командант наводно је забринут да лаки борбени тенкови које је Француска испоручила Кијеву нису погодни за нападе на руске одбрамбене линије, јер њихов танак оклоп може бити лако пробијен артиљеријским гранатама и другим оружјем, пише агенција Франс прес (АФП).

Француско оклопно борбено возило АМX-10 РЦ украјински министар одбране Алексеј Резников раније ове године назвао је "снајперском пушком на брзим точковима", али се оно показало као непрактично током офанзиве Кијева, наводи АФП.

Украјински командант, под кодним називом Спартанетс, рекао је да је четворочлана посада погинула због танког оклопа тенка.

"Граната је експлодирала у близини возила, а фрагменти су пробили оклоп", истакао је.

Министар Резников у априлу је снимљен како се вози у АМX-10 РЦ, када је навео да ће ове "брзе, модерне машине Украјини помоћи у ослобађању територије".

Том приликом захвалио се председнику Француске Емануелу Макрону и министру одбране Себастијану Лекорну уз речи "овако изгледају слобода, једнакост и братство".

Међутим, командант Спартанетс сада каже да су се француски тенкови показали као неефикасни у нападима на линији фронта.

"Оружје је добро, као и уређаји за посматрање, али, нажалост, тенкови имају танак оклоп и непрактични су за коришћење на првој линији фронта", додаје.

Истиче да су забележени и кварови на овим тенковима, који су вероватно настали због употребе на земљаним путевима. Скренуо је пажњу на још један проблем за Украјину, а то је да су кијевске трупе прошле једномесечну обуку за управљање овим возилима, што, каже, није довољно.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је хиљаде украјинских војника погинуло у офанзиви, у току које нису пробијене руске одбрамбене линије. Десетине оклопних возила које је испоручио Запад је уништено, укључујући тенкове немачке производње "леопард" и АМX-10 РЦ. "Њујорк тајмс" је прошле недеље известио да је 17 од 113 борбених возила "Бредли" које су Кијеву испоручиле Сједињене Америчке Државе оштећено или уништено.

image