Свет

Зеленска одбрусила Маску: Чак ни најпаметнија особа не може увек говорити паметне ствари

Прва дама Украјине одговорила је на Масков предлог за постизање мира са Русијом
Зеленска одбрусила Маску: Чак ни најпаметнија особа не може увек говорити паметне ствариwww.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Прва дама Украјине Јелена Зеленска одговорила је на пређашње предлоге најбогатијег човека на свету и новог власника Твитера Илона Маска за постизање мира између Украјине и Русије, додавши да "ни најпаметнија особа не може говорити паметне ствари 24 часа дневно".

Током обраћања на веб самиту у Лисабону, супруга украјинског председника изјавила је да је Илон Маск "подржавао Украјину од првог дана и због тога су му се Украјинци јако дивили," преноси "Гардијан".

"Због тога је било јако узнемирујуће за нас да прочитамо његов твит. Будимо искрени, чак ни најпаметнија особа не може говорити паметне ствари 24 часа дневно. Праве се грешке. И надамо се да је то било случајно", закључила је она.

Коментар Зеленске односи се на анкету коју је технолошки могул објавио на Твитеру 3. октобра. У анкети Маск наводи три ставке путем којих се може постићи мир између Украјине и Русије, и које укључују:

  • "Понављање избора у анектираним територијама под надзором УН. Русија одлази ако то није воља народа."
  • "Крим званично постаје део Русије, као што је био од 1783. (до Хрушчевљеве грешке)."
  • "Загарантованo снабдевање водом за Крим."
  • "Украјина остаје неутрална."

На Маскову анкету 59,1 одсто корисника одговорило је са "не" и 40,9 корисника одговорило је са "да".

Масков покушај да дође до конструктивног предлога поздравио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио да је "врло позитивно да неко попут Маска тражи миран излаз из ове ситуације".

Председник Русије Владимир Путин у више је наврата позивао свог колегу у Украјини на преговоре, али је украјинска страна до сада категорички одбијала могућност мирног решења сукоба.

Координатор стратешких комуникација Националног савета за безбедност САД Џон Кирби изјавио је да Украјинци "не желе да преговарају", и додао да ће, упркос опадајућој вољи Бајденове међународне коалиције да настави са бесумучним слањем наоружања и новца Украјини Зеленски одлучити "шта значи успех, и о чему се може преговарати са Русима" – "када и ако" преговори дођу на ред.

image