Свет

Зеленски: Не треба да вас плаши могућност нуклеарног рата

Председник Украјине открио да су лидери појединих земаља од њега тражили да закључи споразум са Русијом
Зеленски: Не треба да вас плаши могућност нуклеарног ратаwww.globallookpress.com © Mykola Tys

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас у интервјуу за чешку телевизију да се не треба плашити могућности нуклеарног рата.

"Нисам сигуран, не желим да дајем процену. Мислим да се тога не треба плашити, не треба се плашити Русије", рекао је Зеленски, одговарајући на питање да ли је могућ нуклеарни рат.

На питање да ли неко "гура" Кијев на компромис са Русијом, Зеленски је одговорио да би "неки лидери земаља, наравно волели да дође до договора", али то није желео даље да образложи.

"Ми смо већ присуствовали тим договорима. За нас нема нових изненађења. Знам крај приче. Не желим да чекам крај, јер ће то бити несрећан крај, када имате посла са овом земљом, са овим суседом. Дакле, то је довољно. Морамо да градимо веома прагматичне односе", закључио је Зеленски.

Председник Русије Владимир Путин недавно је открио да су Москва и Кијев били близу постизања споразума након почетка специјалне операције, али су сви постигнути договори пропали након што се, у знак добре воље, руска војска повукла из околине Кијева.

Раније је и Фиона Хил, чланица Савета за националну безбедност САД у време Доналда Трампа, у ауторском тексту у ”Форин аферсу” открила да је мировни договор Русије и Украјине био на дохват руке, али су ти планови одбачени након изненадне посете тадашњег британског премијера Бориса Џонсона Кијеву у априлу ове године.

image
VV inauguration
banner