Свет

"Сандеј експрес": Више од 2.000 украјинских специјалаца обучава се у Великој Британији, циљ - Крим

Кијевске власти намеравају да употребе нове ракете великог домета против Крима, које ће испоручити Лондон, Берлин и Вашингтон, како би пореметиле снабдевање руских трупа
"Сандеј експрес": Више од 2.000 украјинских специјалаца обучава се у Великој Британији, циљ - КримGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Више од 2.000 припадника специјалних јединица Оружаних снага Украјине обучава се у Великој Британији за учешће у операцији против Руске Федерације, пише лист "Сандеј експрес".

Како се наводи, украјинска војска пролази специјалну обуку у центру за одбрану у граду Окхемптон (Девон) на југозападу Енглеске. 

Претпоставља се да ће формираној бригади бити додељена кључна улога у акцијама Оружаних снага Украјине против Крима, које ће подржати Ваздухопловство и Морнаричке снаге Украјине.

Осим тога, како наводи издање, кијевске власти намеравају да употребе нове ракете великог домета против Крима, које ће испоручити Велика Британија, Немачка и САД, како би пореметиле снабдевање руских трупа. 

Како преноси лист, обуку Оружаних снага Украјине спроводи британска војска из 3. бригаде специјалних снага Краљевских маринаца.

Наиме, претходно је Министарство одбране Велике Британије саопштило да је више од 10.000 украјинских регрута прошло обуку на тајним локацијама британске војске у оквиру пакета војне помоћи коју Лондон шаље Кијеву.

Операција "Интерфлекс" је водећи британски програм обуке Украјинаца, пре свега оних који су се прикључили Оружаним снагама Украјине без икаквог искуства, наводе из Министарства одбране.

Курс траје најмање пет недеља и укључује руковање оружјем, прву помоћ, патролирање и преживљавање на отвореном.

Раније је заменик министра одбране Уједињеног Краљевства Џејмс Хипи рекао да је Лондон од 2022. године кијевским властима послао више од 200.000 артиљеријских граната, око пет милиона комада муниције за пешадијско оружје, више од 12.000 комада противтенковских ракета и више од 1.500 противваздухопловних ракета. 

Осим тога, Велика Британија је обучила скоро 20.000 украјинских војника.

Обим британске војне помоћи Украјини 2022. године износио је око 2,3 милијарде фунти (више од 2,95 милијарди долара). Ове године Лондон се обавезао да ће издвојити најмање исти износ за подршку Кијеву. 

Британске власти су испоручиле Украјини ракете великог домета "сторм шедоу", тенкове "челенџер 2", самоходне хаубице АС90 и вишецевне ракетне системе М270. 

image